NAJBOLJE KOMBINACIJE LJUTIH ZAČINA

19.03.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 742 | Autor: | 0

Crni i beli luk, piment i origano sadrže moćne antibakterijske sastojke i predstavljaju začine sa najjačim antibiotičkim svojstvima


Prema naučnim istraživanjima, crni i beli luk, piment i origano sadrže moćne antibakterijske sastojke i predstavljaju začine sa najjačim antibiotičkim svojstvima. Ti začini su uništili svih trideset mikroorganizama protiv kojih su testirani, uključujući ešerihiju koli i salmonelu, dve bakterije koje izazivaju trovanje hranom. Naučnici su utvrdili da su se antibiotički sastojci u biljkama razvili kao odbrambeni mehanizam protiv napadača - gljiva, bakterija i insekata. Ovi sporedni sastojci nisu presudni za bazični metabolizam biljke, ali doprinose aromi i rezultat su evolucionog procesa odgovornog za njenu zaštitu. Upravo iz istog razloga i mi koristimo biljke u našim receptima, jer deluju kao antibiotici.
Istražujući koji ljuti začini deluju kao antibiotici, naučnici su takođe utvrdili da postoji direktna veza između klime i količine začina koja se koristi u kuhinjama nekih kultura. Začinjena kuhinja obično asocira na zemlje toplih krajeva i sadrži velike količine crnog i belog luka, zbog toga što se namirnice u tim krajevima brže kvare, a ljuti začini deluju kao antibiotici i to sprečavaju. U ovim kuhinjama takođe su česti sastojci hrane feferoni i druge ljute paprike. Utvrđeno je da kapsaicin iz ljute paprike ubija i do 75% bakterija u laboratorijskim testovima.
Začini koji ubijaju samo 25% bakterija u testovima jesu crni i beli biber, đumbir, celer i sok od limuna.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem