PROMENE NA MREŽNJAČI MOGU DA NAGOVESTE ALCHAJMEROVU I PARKINSONOVU BOLEST

11.03.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 392 | Autor: | 0

Na osnovu pregleda očne jabučice lekari bi mogli da ocene budući rizik od ovih neurodegenerativnih bolesti, a u tome im pomaže jedna biljka: kurkuma


Nova istraživanja pokazuju da mrežnjača, koja se u toku embrionalnog razvoja odvaja od mozga, sadrži slojeve neurona koji mogu ukazivati neurodegenerativne bolesti identično kao neuroni koji se nalaze unutar lobanje. Upravo ih njihova vidljivost, jer se nalaze izvan lobanje, čini pogodnijim za rano otkrivanje ovih oblika bolesti.

"Rano otkrivanje je ’sveti gral’ ", objasnio je Ron Petersen, direktor Mejo centra za istraživanje Alchajmerove bolesti za Vašingotn post.
Do trenutka kad se pacijent požali na probleme s pamćenjem ili drhtanje, mehanizam neurodegenerativne bolesti delovao je verovatno godinama ili decenijama. Kad pacijenti počnu da osećaju znake bolesti, gotovo uvek je kasno za lečenje.

Ranije uočavanje znakova upozorenja moglo bi dati pacijentima više vremena za planiranje - bilo da se radi o planiranju nege, provođenju više vremena s porodicom i slično.
Istraživači su pronašli nekoliko načina "pregleda" oka kojima se može utvrditi postojanje bolesti. Od fotografisanja krvnih sudova oka kamerom sa visokom rezolucijom pa do tehnike koja koristi proteinske šejkove začinjene kurkumom koja se, kad se unese u organizam, lepi za proteine koji se mogu zateći kod Alchajmerove bolesti.
Dugoročno, istraživači se nadaju da bi sposobnost uočavanja promena na mozgu, pre nego što simptomi počnu, mogla dovesti do efikasnijih tretmana usporavanja ili zaustavljanja Parkinsonove i Alchajmerove bolesti, jer trenutno takvi tretmani ne postoje.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem