BILJKA KOJA DONOSI NOVAC: KAKO DA JE RASADITE?

05.03.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 1324 | Autor: | 0

Krasula je zahvalna i dekorativna biljka, lako se presađuje i gaji

Postoje čak tri načina da rasadite krasulu ili cvet u narodu poznat kao drvo novca. Ova biljka koja ima reputaciju da u dom donosi blagostanje i novac i zbog toga predstavlja lep je poklon prijateljima, ali je i izuzetno dekorativna.

Rasađivanje iz lista:
Otkinite list sa stabla krasule. Savršen list ima oblik slova U. Sočni list ostavite da se osuši par dana. Ako svež list stavite u zemlju on će povući vlagu i strunuti. Stoga treba ga ostavite sa strane da se malo osuši. Nakon toga, list stavite u plitku saksiju, sa malo zemlje i onda ga prskajte vodom dva puta nedeljno. Nakon par nedelja videćete male izdanke krasule. Kada izdanci dosegnu 1 cm visine, nežno odstranite stari list, a biljku presadite u novu zemlju i novu saksiju.

Rasađivanje iz grančice:
Otkinite grančicu, zatim sa nje skinite listove. Grančicu ostavite par dana da se osuši, a zatim je posadite u plitku zemlju. Prskajte grančicu vodom 2 puta nedeljno i za par nedelja ćete videti nove izdanke.
Kada porastu izdanci na visinu od 1 ili više centimetara, otklonite staru grančicu i presadite sadnicu u zemlju.

Rasađivanje iz velike grane:
Ako se biljka slomila, ili je velika i preteška za održavanje, oštrim makazama odsecite granu ili deo krasule. Listove blizu reza isecite i odbacite. Granu posadite duboko u zemlju i zalivajte je čim se zemlja osuši. Ovako presađenu biljku ostavite na tom mestu godinu dana, jer je ovako presađenoj krasuli potrebno neko vreme da razvije korenje.
Savet plus: Za presađivanje koristite oštre makaze ili noževe, prethodno očišćene kako ne bi prenele bolest na cveće. Zemlja mora biti propusna i rastresita. A krasula ne voli mnogo vlažno zemljište.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem