SAKURA, MAGIČAN PRAZNIK TREŠNJINOG CVETA

23.02.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 351 | Autor: | 0

Najlepše drvo Japana simbol je sreće i uspeha


Trešnjin cvet jedan je od simbola japanske kulture i predstavlja lepotu, buđenje i prolaznost. Cvetanje trešnjinog cveta, koje se upravo događa širom Japana, nikoga ne može da ostavi ravnodušnim. Naprotiv, ono toliko obuzme posmatrača koji ima osećaj da je zakoračio u paralelni univerzum u kom postoji samo jedno godišnje doba: magično proleće.

Ovaj rozikasti cvet, koga Japanci zovu sakura, označava vrhunac japanskog kalendara.

Prelepi prizori rascvetale trešnje izmame hiljade ljudi da izađu i uživaju u nesvakidašnjeim scenama, u hanami - japanskoj tradiciji posmatranja procvetalih pupoljaka.

U vreme praznika je organizuju se i piknici pod procvetalim stablima. Mesta se zauzimaju tokom noći ili u ranu zoru, a skupove organizuju i porodice i kompanije. Cilj je samo jedan - uživanje u svetu trešnje. Uveče se pale svetiljke ispod rascvetalih stabala i druženja se nastavljaju duboko u noć.

Period cvetanja sakure traje od 7 – 10 dana, zavisno od regije zemlje. Na jugu, na Okinavi ili na ostrvu Kjušju cvetanje počinje još krajem februara a u Tokiju i Kjotu tek poslednjih dana marta. O tačnim datumima početka cvetanja žitelji se informišu preko televizije i štampe.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem