UZNEMIRENOM STOMAKU PRIJAJU ZOBENE PAHULJICE I BANANE

24.01.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 1778 | Autor: | 0

Šta (ne) smeta da jedete kao se pojave bolovi u trbuhu, proliv ili opstipacija

Ako se pojave proliv, opstipacija ili bolovi u stomaku, pogrešno izabrane namirnice pogoršaće situaciju. Koje namirnice smete da jedete kod stomačnih tegoba?

Zabranjena hrana
Mlečni proizvodi
Mleko i mlečni proizvodi sadrže laktozu koja se u želucu razgrađuje pomoću probavnih enzima. Kod gastroenteritisa s popratnim prolivom može doći do manjka enzima zbog upale sluzokože creva. U tom slučaju konzumacija mlečnih proizvoda pojačava simptome kao što su proliv, nadutost i bolovi u želucu.

Mekinje
Mekinje obiluju vlaknima koja nisu topliva u vodi, što znači da hrana brže prolazi kroz creva. Izbegavajte integralne žitarice i druge namrinice bogate vlaknima.

Mahunarke
Šećeri prisutni u pasulju, koji se nazivaju alfa-galaktozidaza, mogu pogoršati probavne tegobe, jer telo ne proizvodi dovoljno probavnih enzima.

Poželjne namirnice
Zobene pahuljice
Osim što lako „padaju” na želudac, sadrže topiva vlakna koja dovode vodu u organe za varenje i pomažu u oblikovanju volumena stolice čime olakšavaju njeno izbacivanje iz tela. Uz to, zobene pahuljice sadrže i selen koji pomaže u zaštiti tela od infekcija i cink koji je važan saveznik obrambenog sistema u borbi protiv bakterija i virusa.

Beli pirinač
Beli pirinač lako je svarljiva hrana koja će olakšati posao probavnom traktu. Obiluje skrobom i sadrži malo vlakana što pomaže kod probavnih tegoba.

Banane
Kad imate proliv ili nakon povraćanja, nivo kalijuma u organizmu se smanjuje, a taj mineral je jako važan za ravnotežu telesnih tečnosti i održavanje zdravlja ćelija. Birajte banane koje nisu prezrele, već malo zelenije. Takve banane sadrže otporniji skrob koji pospešuje razmnožavanje dobrih bakterija u crevima.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem