EKCEM POGORŠAVAJU MLEKO, JAJA, RIBA, GUTEN...

04.01.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 343 | Autor: | 0

Ako je koža crvena i peruta se, izbacite ove namirnice i smanjite tegobe

Neadekvatna ishrana može da pogorša ekcem. Zato, ako patite od ove kožne bolesti, za početak izbacite sledeće namirnice.

1. Hrana bogata glutenom
Gluten je sastavni deo velikog broja namirnica, često se nalazi čak i u proizvodima poput gumenih bombona, supa i soseva. Ako sumnjate da gluten može pogoršati vaš ekcem, tražite hranu s oznakom “bez glutena”.

2. Jaja
Jaja su još jedan uobičajeni pokretač pogoršanja ekcema kod beba i male dece. Budite oprezni kod korišćenja hleba i drugih pekarskih proizvoda, jer mogu da sadrže i jaja.
Imajte na umu da bi ovo mogla biti samo kratkoročna strategija izbegavanja, jer kao i kod alergija na mleko, deca ih često "prerastu".

3. Kravlje mleko
Kravlje mleko je jedan od najčešćih "krivaca" za pojavu ekcema kod dece. Stručnjaci upozoravaju da roditelji ne bi trebalo na svoju ruku da izbacuju mleko ili proizvode na bazi mleka iz ishrane svoje dece.
Kada se mlečni proizvodi potpuno uklone iz ishrane, kod dece se može pojaviti nedostatak vitamina i minerala. Mleko treba uskratiti samo deci sa jakim ekcemom, a lekar će vas uputiti o odgovarajućim zamenama.

4. Riba
Stručnjaci primećuju da su određene vrste ribe, uključujući losos, sardine i haringe, odličan izvor omega-3 masnih kiselina koje se bore protiv upala.
Ali drugi upozoravaju da se riba nalazi na listi namirnica koje često izazivaju alergijske reakcije. Svakako, budite oprezni dok ne saznate kako vaše telo reaguje.

5. Konzervirana hrana
Ako patite od vrste ekcema koja se naziva dishidrotični ekcem, možda ćete biti osetljivi na nikl. Ako je to slučaj, jedenje hrane koja ga sadrži može pogoršati simptome - na nogama i rukama mogu se pojaviti mali plikovi.
Nikl se može naći u brojnim namirnicama, uključujući pšenicu, mahunarke, ječam, raž, čokoladu i kakao. Mnogi proizvođači koriste nikl u proizvodnji limenki za konzerviranje hrane.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem