NE ZNATE U KAKVOM JE STANJU VAŠE SRCE? POPNITE SE UZ STEPENICE

29.12.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 2246 | Autor: | 0

Jednostavan i besplatan test zdravlja možete sprovesti odmah

Jednostavan i besplatan test zdravlja koji možete sprovesti u haustoru zgrade, pokazaće u kakvom je stanju vaše srce.

Istraživači iz Španije kažu da je sposobnost penjanja uz stepenice do četvrtog sprata za manje jednog minuta precizan pokazatelj dobrog rada srca.

"Ovaj test vrlo je jednostavan. Ukoliko vam je potrebno više od 1,5 minuta da se popnete na četvrti sprat, bilo bi dobro da se obratite lekaru", objasnio je Hesus Peteiro, kardiolog iz Univerzitetske bolnice Korunja i autor istraživanja.

Tokom istraživanja 165 ispitanika je šetalo ili trčalo na traci do iznemoglosti, dok su mereni njihovi metabolički ekvivalenti (MET).

Učesnici koji su se popeli stepenicama na četvrti sprat (otprilike 60 stepenica) za manje od 40 do 45 sekundi postigli su MET od 9 do 10. Prethodna istraživanja pokazala su da je postizanje MET-a od 10 povezano s niskom stopom smrtnosti.

Učesnici kojima je trebalo 1,5 minuta ili duže da se popnu postigli su MET manji od 8, a koji znači smrtnost od dva do četiri posto godišnje. Snimanje funkcije srca tokom testova otkrilo je da je 58 posto učesnika kojima je trebalo više od minut i po da se popnu stepenicama imalo abnormalne funkcije srca.

"Na osnovu ove studije sposobnost penjanja stepenicama možemo koristiti kao grub način za procenu nečije fizičke kondicije koja može ukazati i na celokupno zdravlje srca. Međutim, verujem da ova gruba samoprocena ne može da zameni pravi fizički pregled i test rada srca", rekla je kardiološkinja Rene Bulock-Palmer za Heltlajn.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem