VODIČ KROZ SVET ALTERNATIVNIH MLEKA - MLEKO OD SOJE

22.12.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 663 | Autor: | 0

Vodeni ekstrakti žitarica, mahunarki ili koštunjavog voća koji služe kao zamena za mleko životinjskog porekla sve su popularniji. Kako da izaberete koje da koristite

U poslednjih godina na tržištu su postali dostupni mnogi novi napici – biljna mleka. To su zapravo vodeni ekstrakti žitarica, mahunarki ili koštunjavog voća koji služe kao zamena za mleko životinjskog porekla. Nastali su kao odgovor na potražnju dela populacije koja je razvila intoleranciju na kravlje mleko, odnosno alergije na laktozu ili mlečne proteine. Takođe ih koriste ljudi koji žele da izbegnu ili smanje unos namirnica životinjskog porekla.
Prenosimo vodič koji će vam pomoći da se snađete u ponudi biljnih mleka.

Na prvom mestu je najzastupljenije biljno mleko: mleko od soje.

Sojino mleko
Sojino mleko je odličan oblik konzumiranja mahunarke soje. Lako je svarljivo, obiluje belančevinama, ugljenim hidratima i kvalitetnim masnoćama i ne sadrži holesterol.
Ova namirnica je odlična za čitavu populaciju, posebno za ljude koji su intolerantni na laktozu i imaju probleme s varenjem.

Sojino mleko sadrži izoflavone, biljne hormone koji deluju kao antioksidansi, štite zdravlje prostate, kostiju, srca i smanjuju rizik od degenerativnih bolesti. Dve čaše sojinog mleka na dan mogu znatno smanjiti tegobe žena u menopauzi.
S obzirom na to da se mnogi žale da im ne odgovara ukus sojinog mleka, pogledajte ponudu izvrsnih sojinih fermentiranih proizvoda poput običnih ili voćnih jogurta.

Kontroverza o soji
Sojini proizvodi mogu inhibirati apsorbciju proteina i minerala čime neutrališu svoje zdravstvene beneficije. Istraživanja uloge soje kod raka dojke su dovela do spornih zaključaka jer neki rezultati sugerišu da materije iz soje deluju kao hormon (fitoestrogen) u ćelijama dojke, što povećava rizik od nastanka karcinoma. Druga istraživanja su pokazala da redovna konzumacija soje može negativno da utiče na rad tiroide i plodnost, a prisutan je i rizik od raka endometrijuma kod žena koje uzimaju previše fitoestrogena. Neka istraživanja ukazuju i da su teškoće u učenju kod dece rezultat visokih nivoa mangana u sojinim proizvodima što utiče na razvoj mozga.
Posebno pazite da uzimate organsko sojino mleko, jer je soja najviše podložna genetskom modifikovanju.

Recept za sojino mleko
Sastojci:
80 g (pola šoljice) sušenih organskih sojinih zrna
4 šoljice (1l) vode
pola kašičice ekstrakta vanile
4 urme, po želji
Priprema:
Potopite zrna soje u vodu i ostavite da odstoje preko noći. Ocedite ih i oljuštite kožicu. U blender stavite zrna soje i sipajte tri šoljice vode. Dobro izmiksujte. Procedite smesu kroz gustu gazu. Oceđeno mleko prebacite u lonac pa sipajte preostalu šoljicu vode. Zakuvajte, promešajte i sklonite penu s površine.
Kuvajte na srednjoj vatri oko dvadeset minuta i povremeno promešajte. Ostavite sojino mleko da se ohladi. Po želji, dodajte ekstrakt vanile i urme i po potrebi još izmiksujte. Ostatak mleka čuvajte u zatvorenoj posudi tri do pet dana.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem