MALJAVOST, AKNE, NEPLODNOST

03.12.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 353 | Autor: | 0

Simptomi koji ukazuju da se kod lepšeg pola pojavio višak testosterona

Maljavost, akne i neplodnost najčešći su simptomi koji ukazuju da se kod lepšeg pola pojavio višak testosterona.
Testosteron, muški polni hormon, prirodno se luči i u ženskom telu, u nadbubrežnoj žlezdi i jajnicima, ali u mnogo manjim vrednostima nego kod muškaraca. Ukoliko se luči previše, ili pak premalo, može doći do različitih problema sa zdravljem i izgledom žene.
Vrednosti testosterona mogu da variraju tokom života žene.
Ako se povećaju, može doći o pojačane dlakavosti, proređene kose, ali i neplodnosti. Žene koje primete neki od ovih problema treba da se jave ginekologu, premda se obično prvo zapaze promene u izgledu, pa idu kod dermatologa.
Povećan nivo testosterona primetan je kod sindroma policističnih jajnika, uz koji ide i insulinska rezistencija, snižene vrednosti takozvanog dobrog holesterola, rast triglicerida i lošeg holesterola i slično.
Manjak testosterona dovodi do pojačane razdražljivosti i osetljivosti, problema sa koncentracijom i pamćenjem, nesanicom, depresivnošću.
Lečenju ovih poremećaja treba pristupiti pažljivo, isključivo po savetima lekara koji će uzeti u obzir kompletnu medicinsku sliku svakog pacijenta pre bilo kakve terapije.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem