VIŠE DOPAMINA UZ VEŽBANJE, BANANE, BADEM, MEDITACIJU...

30.11.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 455 | Autor: | 0

Deset prirodnih način da bez lekova povećate lučenje hormona sreće

U mozgu postoje hemikalije koje su zadužene da se osećamo dobro i srećno, čak iako se u našem životu ne događa ništa specijalno. To su hormoni koji podstiču osećaj zadovoljstva, a jedan od njih je dopamin.
Istraživanja pokazuju da lučenje dopamina stavra prijatan osećaj iščekivanja radosti, a nastaje usled subjektivne percepcije ličnosti, odnosno zahvaljujući različitim iskustvima. Na primer, konzumiranje ukusne hrane, prijatnog dodira ili čak i od sećanja na lepe uspomene i životne događaje podstiču stvaranje dopamina.
Kada se nivo dopamina u organizmu smanji, povećava se rizik od depresije, stresa, tuge i anksioznosti.

Postoje prirodni, besplatni i jednostavni načini da pojačate lučenje ovog hormona- bez lekova:

1. Vežbanje
Fizička aktivnost je sjajna za dobro raspoloženje. Tokom vežbanja nivoi serotonina, endorfina i dopamina se značajno povećavaju i čine da se osećate dobro.
Bez obzira na vrstu aktivnosti, svaka će u vama izazvati prijatna osećanja. Šetnja u prirodi, joga - svaka aktivnost doneće sreću.

2. Prestanak sa lošim navikama
Pušenje, alkohol i drugi oblici zavisnosti stvaraju samo iluziju sreće i zadovoljstva, a donose užasne posledice po fizičko i mentalno zdravlje.
Pokušajte da se oslobodite ovih zavisnosti - one nepovoljno utiču po hormone sreće i značajno smanjuju nivo dopamina.

3. Detoksikacija
Povremena detoksikacija kroz određeni režim ishrane očistiće vaše telo od nakupljenih toksina.
Osim što negativno utiču na zdravlje, toksini mogu smanjiti dozu dopamina i učiniti da se osećate umorno, neraspoloženo i loše.

4. Konzumirajte hranu koja sadrži tirozin
Tirozin je jedna od 20 aminokisalina koje se nalaze u proteinima, a jedna je od najvažnijih komponenti za produkciju dopamina. Jedite više badema, banana, tamne čokolade i pijte zeleni čaj.
Nedostatak tirozina takođe može povećati rizik od depresivnog raspoloženja i apatije, nepovoljno utiče na krvni pritisak, izazivaju umor, povećanje telesne težine i smanjene fizičke i mentalne aktivnosti.

5. Muzika
Slušenje vaše omiljene melodije podstiče proizvodnju dopamina. Dok radite, čitate, odmarajte - slušajte muziku i plešite.
Dobre vibracije iz vaše omiljene energije probudiće u vama dobru energiju.

6. Isplanirajte svoj dan
Pokušajte da organizujete i isplanirate svoj dan što je više moguće. Pišite dnevnik trenutnih zadataka, zabeležite ono što ste uspeli da uradite, kao i ono što treba da odložite za sutra.
Svaki put kada štiklirate zadatak - nivo dopamina će porasti.

7. Kreativnost
Kada ste kreativni i radite nešto što vas inspiriše - nivo dopamina se oslobađa. Pišite, pravite kućne projekte, pevajte, plešite...

8. Radite ono što radite najbolje
Pomislite na stvari koje ste sjano uradili u svom životu i budite ponosni na sebe. Vitzualizujte i svoje uspehe u budućnosti, razmišljajte kako ćete u budućnosti ostvariti zacrtano i privucite dobre vibracije.

9. Hrana koja donosi sreću
Postoji niz namirnica koje podstiču nivo dopamina. To su kurkuma, ginko biloba, ulje origana i hrana bogata magnezijumom (avokado, začinsko bilje, mahunarke, orašasti plodovi i semenke).

10. Meditacija
Za meditaciju vam je potrebna tišina, pozitivan stav, prostirka i malo mira. Pomoću meditacije oslobađamo se uznemirujućih misli i povećavamo nivo dopamina.
Meditacija je jedan od najefikasnijih načina za suočavanje sa stresom. Nakon 10 minuta meditacije dnevno, osetićete mir i nivo dopamina će se povećati.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem