LIČNA PRIČA: BILJKE SU ME OJAČALE I PRODUŽILE ŽIVOT

17.11.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 748 | Autor: | 0

Snežana Srećković iz Beograda još kao devojčica preživela je kancer na bubregu i shvatila značaj lekovitih trava kao pomoćne terapije

Snežana Srećković iz Beograda još kao devojčica preživela je kancer na bubregu i shvatila značaj lekovitih trava kao pomoćne terapije. Prenosimo njenu priču o biljkama koje su joj pomogle da

Imala je samo osam godina kada se suočila sa najtežim oboljenjem. Snežana Srećković iz Beograda odmalena je shvatila da je život borba i da su, u toj borbi, biljke veliki saveznici.
- Tata na putu, mama i nana same sa mnom i mojom četiri godine mlađom sestrom. Jaka zima. Mama je imala posao. Vodila me je kod doktora, visoka temperatura, crveno grlo, boli me stomak... Ništa strašno, sezona je prehlada, ja mršava i slabašna. Nekoliko dana išla sam tako prehlađena u našu malu seosku školu. Učitelj bi me stavio pored peći, a tetkica donosila topao čaj. Ali visoka temperatura je trajala danima. Došao je tata sa puta, mama i tata su shvatili da imam otok na stomaku, ponovo doktor, pravac Institut za majku i dete... i tu počinje borba za moj život, koje ja nisam bila ni svesna. Tumor veličine pomorandže na bubregu. Kreću hemioterapije, zračenja, operacija, pa opet hemioterapije, zračenja. Ne znam više koliko i kojim redom. Ceo zimski raspust, celo drugo polugodište drugog razreda, ceo treći razred sam gledala svet uglavnom kroz prozor bolničke sobe - seća se Snežana teških dana borbe za život.

Preživela je. Ostala nežna. Ostala mršavica. Ostala, kaže, nekako tužna.
- Nakon terapija, kada su najzad rekli da sam dobro, kod nas kući dolazio je neki fini čovek. Neko ga je poslao da posavetuje moje roditelje kako da mi pomognu da se oporavim. Bio je to, kako se tada govorilo, malo čak i pogrdno, travar. Gledao me je dubokim crnim očima i pričao nešto mojim roditeljima blagim glasom. Dao im je neki recept. Recept za lek od aloje koji će mi poboljšati apetit, ubiti ćelije tumora ako je još ponegde neka preostala. Savetovao je kozije mleko, koje nisam mogla da podnesem, raznovrsnu ishranu sa što više voća i povrća, što više boravka napolju... Napravili su tu aloju, pili su svi u kući da bih ja pristala da popijem taj gadni napitak. Mama i nana su svašta spremale da me nahrane... Sestra se ubucila, a ja ojačala i krenula u četvrti razred sa svojom generacijom. Vratila se - priča naša sagovornica.
Prošle su godine, svake zime prehlade, temperature.

- Setila sam se travara, negde u mojoj trinaestoj godini. Kako sam od malena volela da uzgajam razno cveće, bakama po komšiluku to je bilo interesantno i davale bi mi poneki pelcer od ruzmarina, žalfije, domaće nane, objašnjavale čemu služi... Počela sam više da zapitkujem, da čitam, da istražujem. Prva ozbiljna knjiga tog tipa bila mi je Pelagićev Narodni učitelj, a onda redom sve što mi dopadne pod ruku. Do šesnaeste godine razlikovala sam sve lokalno lekovito bilje, brala, sušila, mućkala mešavine i davala kome mislim da treba.
Snežanini roditelji i okolina gledali su na to kao na nešto usputno, hir devojčice koja je preživela. Vremenom, počinjali su sami da je pitaju da li može ponovo da im napravi "onaj čaj što si mi prošli put dala" ili "onu tvoju mast od nevena"...

- Zatim su došle devedesete, završila sam gimnaziju, bilo je vreme da upišem fakultet. ,,Upiši sine medicinu ili prava’’. Ne mogu. Medicinu ne mogu jer ne mogu da podnesem tugu bolesnih ljudi, prava ne mogu zato što ne želim da učim napamet milion glupih zakona. Zemlja se raspada, sve se raspada.
Ipak sam upisala neku višu. Ostala sam u Beogradu, ali vratila sam se biljkama i našla način da sebe dovoljno ojačam da ne bolujem od gripa tri puta za jednu zimu. Ponovo sam se zaljubila. Sa malim izgledima da ću ikada roditi, slučajno ostala sam trudna i rodila najlepšu devojčicu na svetu - ističe ova hrabra žena.

Svaki slobodan vikend tokom proleća, leta i jeseni provodila je, kaže, na selu.
- Moja ćerka do četvrte godine, do polaska u vrtić, nije znala da postoji pašteta, salama, viršla... Želela sam da bude zdrava. Ipak, od rođenja smo se borili sa atopijskim dermatitisom i alergijama na sve što leti vazduhom. Prevazišli smo to, zdrava je, trajalo je, ali nije bilo teško. Postoji puno prirodnih načina da telo nauči da se bori i da volja ojača. Kada se spoji zvanična medicina sa zdravim životom i podrži upotrebom biljaka i domaće hrane, rezultati su neverovatni - konstatuje Snežana.

Pre nepunih sedam godina, mama joj se teško razbolela. Kancer. Operisana je.
- Nema zvanične terapije za tu vrstu. Svim srcem sam se vratila ozbiljnijem proučavanju bilja i ishrane. Moja mama još uvek živi, kreće se i dočekuje i ispraća nas i svoje unučiće. Lečenje, sestrin i moj trud i njena gvozdena volja i želja za životom, spasili su je.
Prošle godine tata, kancer pluća. Opet borba, proučavanja, istraživanja. Naravno da su lekari uvek glavni i bez njih ništa, ali moraš da razumeš situaciju, da znaš šta ti govore, da razumeš jezik kojim se služe. I u tom slučaju mnogo možeš da pomogneš - konstatuje gospođa Srećković.
Zato se Snežana godinama trudila da napravi sirup koji bi mogao da ih porodično zaštiti od bolesti, da im ojača imunitet. Baza za sirup je karamelisani šećer.

- Za ovaj sirup koristim sledeće biljke: žalfiju, lovor, origano, majčinu dušicu, kičicu i bosiljak. Svaka od ovih biljaka ima blagotvorno dejstvo na organizam - svaka je posebna, zajedno su moćne. Zajedničko im je antibakterijsko i antivirusno delovanje, obnavljanje oštećenih ćelija u organizmu i čišćenje organizma od sluzi. Umiruju najjači kašalj, izbacuje gnojne čepove iz grla - naglašava Snežana i konstatuje:
- Moja porodica, prijatelji, njihove porodice i prijatelji... Niko više ne boluje od jakih respiratornih virusnih ili bakterijskih infekcija, ni od dugotrajnog kašlja.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem