TRUJEMO SE DUVANOM, ALKOHOLOM, HRANOM, IZDUVNIM GASOVIMA...

14.11.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 175 | Autor: | 0

Najveći i najopasniji kancerogeni koje svakodnevno udišemo ili jedemo

Srbiju već godinama muče ogromne brojke obolelih i preminulih od raka i zato je važno znati šta u našoj okolini može biti kacerogeno.
To može biti supstanca u vazduhu, proizvod koji koristite ili hemikalija u hrani i pićima.

To što ste imali kontakt sa kancerogenom materijom ne znači nužno da ćete dobiti rak. Vaša šansa da se razbolite zavisi od mnogo stvari – na primer, koliko ste dugo bili izloženi toj supstanci. Vaši geni takođe igraju bitnu ulogu.

Istraživači koriste različite metode da bi odlučili da li nešto treba nazvati kancerogenom. Velike doze supstance daju se laboratorijskim životinjama da bi se videlo da li oboljevaju od raka. Naučnici takođe proučavaju rezultate mnogih studija.

Evo 10 kancerogena za koje bi trebalo da znate:


Duvan
Nije važno da li ste pušač ili udišete tuđi dim. Poznato je da najmanje 70 hemikalija u duvanu uzrokuje rak oštećujući DNK. Duvan bez dima može izgledati sigurnije, ali i on može dovesti i do raka. Čak i povremeno pušenje povećava rizik.

Radon
Ovaj gas se u malim količinama javlja u prirodi, gde nije opasan. Ali ako se nakupi u zatvorenom prostoru i vi ga udahnete, radon vam oštećuje sluznicu pluća. To je najčešći uzrok raka pluća kod nepušača. Ne možete videti ni osetiti miris radona, ali posebnim testom možete proveriti nivoe u vašem domu. U Srbiji bi time trebalo da se bavi Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije.

Azbest
Čvrsta, sitna vlakna u azbestu pomažu u jačanju proizvoda poput krovne pločice, plafonskih pločica i delova automobila. Pa ipak, ako se ova vlakna oslobode i vi ih udahnete, ona se mogu nataložiti u vašim plućima. Studije na ljudima i životinjama pokazale su da je azbest kancerogen. Ako na svom poslu dođete u kontakt sa njim, nosite zaštitnu opremu. Ako je u vašem domu i treba ga ukloniti, angažujte stručnjaka.

Hrskava, smeđa hrana
Kada se neko povrće, poput krompira, zagreje do velikih temperatura, može da ispusti hemikaliju zvanu akrilamid. Studije pokazuju da su pacovi koji su uzimali akrilamid u vodi za piće oboleli od raka, pa istraživači smatraju da bi i ljudi mogli. Količinu koju pojedete možete smanjiti tako što hranu pečete, pržite ili tostirate dok ne dobije blago tamniju boju, umesto zlatne ili tamno braon. Akrilamid se takođe nalazi u mnogim proizvodima koje kupujete, kao i u duvanskom dimu.

Formaldehid
Od šperploče do nekih tkanina, ova hemikalija koristi se u mnogim proizvodima za domaćinstvo. Studije na laboratorijskim pacovima i ljudima koji si izloženi uticaju formaldehida na poslu pokazuju da može da izazove rak. Pre kupovine bilo kakvih proizvoda od drveta ili nameštaja za vaš dom, saznajte da li sadrže formaldehid. Svakodnevno provetravajte kuću i održavajte nivo vlage na niskom nivou pomoću klima uređaja.

Ultraljubičasto zračenje
Studije pokazuju da se ultraljubičasti (UV) zraci, bilo od sunca ili iz solarijuma, upijaju u vašu kožu i oštećuju njene ćelije. Većina slučajeva raka kože nastaje zbog UV zraka. Zagađenje i klimatske promene čine ove zrake jačim. Da biste bili bezbedni, zaštitite kožu zaštitnom kremom, nosite kapu i sunčane naočare i izbegavajte solarijum.

Alkohol
Što više alkohola pijete, veće su šanse za dobijanje određenih vrsta karcinoma. Jedan od razloga za to mogu biti kancerogene hemikalije koje se koriste prilikom proizvodnje piva, vina i žestokih pića. Kada pijete alkohol, vaše telo ga razgrađuje na hemikaliju nazvanu acetaldehid. Acetaldehid oštećuje vašu DNK i sprečava vaše telo da popravi štetu. DNK je ćelijsko “uputstvo za upotrebu” koje kontroliše normalan rast i funkciju ćelije. Kada je DNK oštećena, ćelija može da počne da raste van kontrole i stvara tumor raka.

Prerađeno meso
Slanina, salama, peperoni, kobasice – svako meso koje je konzervisano ili aromatizirano može povećati vaše šanse za rak debelog creva. Stručnjaci su do tog stava došli proučavajući više od 800 studija. Jesti prerađeno meso poveremeno je u redu, ali pokušajte da ograničite hranu koja je soljena, fermentirana, sušena ili dimljena.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem