ŠTA SU ĆELIJE UBICE?

15.06.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 858 | Autor: | 0

Natural killer cells otkrivaju ćelije zaražene virusima i tumorske ćelije prepoznajući anomalije na njihovoj ćelijskoj membrani, a zatim se za njih vezuju i ubijaju ih

Ćelije ubice ili prirodne ćelije ubice (engl. natural killer cells) posebna su grupa limfocita koji imaju ulogu u odbrani organizma od virusa i tumorskih ćelija. Ćelije ubice ne spadaju ni u B ni u T limfocite, već pripadaju nespecifičnom imunitetu.
Ove ćelije prepoznaju ćelije zaražene virusima i tumorske ćelije otkrivajući anomalije na njihovoj membrani, a zatim se za njih vezuju i ubijaju ih.
Ove ćelije mogu da luče neke i citokine kao npr. interferon gama, što pojačava imunološki odgovor.
Ćelije ubice mogu delovati samostalno bez podrške ostalih elemenata odbrambenog sistema i predstavljaju važan element prve linije odbrane organizma, jer nije potrebno vreme za njihovu aktivaciju, kao što je to slučaj sa ostalim limfocitima. Međutim, u toku imunološke reakcije često deluju zajedno sa drugim delovima imunološkog sistema. Tako npr. antitela koja se vezuju za miroorganizme mogu olakšati vezivanje i dejstvo ćelija ubica.
Japanski prirodni preparat AHCC, ekstrakt gljive šitake, jedan je od aktivatora ćelija ubica koji povećava njihovu aktivnost u borbi protiv mikroba i tumora.

Originalan japanski AHCC možete nabaviti u prodavnicama Biljnog centra Magično bilje, (u Beogradu, Maksima Gorkog 25, Brankova 16, TC Stadion Zaplanjska 32) naručiti telefonom (011/2420-955), mejlom (info@magicnobilje.com) ili preko internet prodavnice.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-18h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  svim danima: 10h-22h
  Od 25.7 do 8.8. štand neće raditi zbog godišnjeg odmora
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem