ISTINE I ZABLUDE O MEDU

03.11.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 578 | Autor: | 1

Dr sc. Gordana Hegić, predsednica Hrvatskog apiterapijskog društva, otkriva gde najčešće grešimo kada koristimo najpoznatiji pčelinji proizvod

O medu se često u medijima i među potrošačima, a ponekad, nažalost, i među nedovoljno obrazovanim pčelarima, prenose brojne zablude. Razumljivo je da zbog pojave falsifikovanog meda na tržištu, potrošače interesuje kako prepoznati pravi med, ali širenje zabluda o medu u tome neće nimalo pomoći. Dr sc. Gordana Hegić, predsednica Hrvatskog apiterapijskog društva, (na slici), otkriva gde najčešće grešimo kada koristimo najpoznatiji pčelinji proizvod

Zabluda: Pravi med je samo onaj koji je kristalizovan.
Istina: Pravi med može biti u tečnom, kao i u kristalisanom stanju.
Kristalizacija je prirodno svojstvo meda i svaki med vremenom se kristališe, ili kako se kaže, ušećeri. Brzina kristalizacije meda zavisi od vrste meda, od sadržaja šećera, od zrnaca polena, od temperature čuvanja i od stres-faktora koje je med prošao prilikom vrcanja. To što je med kristalizovan nije bitan pokazatelj.
Neke vrste prirodnog meda kristališu se već u saću, poput meda uljane repice, a neki se neće kristalizovati godinama, na primer, med od bagrema.

Zabluda: Pravi med se prepoznaje po tome što pecka u ustima.
Istina: Pravi med ima različite ukuse - slatko, kiselkasto, gorko, različitih intenziteta i harmoničnosti.
Peckanje u ustima je subjektivan osećaj koji zavisi od toga koliko određena osoba ima razvijeno čulo ukusa i šta je jela pre meda. Ako je pre meda u ustima bio ljuti feferon ili blag biljni čaj, ukus meda biće sasvim drugačiji.
Percepcija ukusa meda, odnosno koliko će taj ukus biti neusaglašen, zavisi i od strukture šećera u medu. Postoje vrste meda koje imaju disharmoničan ukus, a to može da bude med svake vrste, što zavisi od paše i biljnih vrsta. Načelno, meduni su manje slatki, ne izazivaju osećaj peckanja u ustima, ali su odlični.

Zabluda: Med mora biti sladak.
Istina: Neke vrste meda nisu slatke.
Neke vrste meda nisu slatke, na primer, kesten je gorak. Ni med planike ne bismo nazvali slatkim. Naprotiv, u Italiji je taj med veoma cenjen i skup, a prodaje se pod nazivom miele amaro - gorki med. Kod oba ta meda, i kestena i planike, pravilo je da što su više sortni, odnosno, što je veći procenat polenovih zrna kestena ili planike u medu, to im je ukus intenzivniji, odnosno gorči. Med od nane je kiselkastog ukusa, isto kao i med nekih drugih livadskih vrsta biljaka.
Planika i nana su izuzetno kvalitetne, retke i sortne vrste meda i ne mogu se dobiti svake godine. Za te vrste meda vrhunskog kvaliteta moraju se poklopiti i dobri vremenski uslovi, dobre biljne paše i jake snage pčelinje zajednice. I kesten, nažalost, zbog bolesti kestenovih stabala i klimatskih promena postaje sve ređi - teško ga je dobiti svake godine.

Zabluda: Prirodni med ne privlači mrave.
Istina: Prirodni med u svom sastavu sadrži šećer i privlači mrave.
Nedavno je objavljen tekst koji čitaoce upućuje da će se mravi razbežati kad stavite pred njih kašiku meda. Med sadrži šećer i zato privlači mrave. Ako se dogodi da mravi ili neka druga životinja beže od meda, bežite i vi. Takav med nije prikladan ni za ljude ni za životinje i uputno je zapitati se da li je to uopšte med i sadrži li neke hemijske materije koje odbijaju životinje.

Zabluda: Kad se okrene tegla sa medom, balon vazduha koji krene prema gore svojom brzinom ukazuje da li je reč o medu. U prirodnom medu taj balon vazduha putuje sporije, a ako ide brzo - to nije med.
Istina: Brzina kretanja vazdušnog balona zavisi od količine vlage u medu, odnosno govori nam o viskoznosti/gustini materija kroz koju prolazi balon vazduha, a ne kakav je med. Svaki med može imati različitu količinu vlage, pa će i brzina kretanja balona biti različita.
Ako med sadrži 15% vode, balon će se kretati sporije nego ako ima 19%. Svaki med može imati različitu količinu vlage. Pravilnik o medu propisuje za većinu vrsta meda da ne mogu sadržati više od 20% vode. Što je sadržaj vode viši, vazdušni balon će ići brže, a još uvek će med biti dobar.
Na viskoznost meda utiče i temperatura vazduha. Zimi će se balon kretati sporije, a leti brže.

Zabluda: Ako kašiku meda spustimo u vodu, pravi med će pasti na dno čaše, a lažni će početi da se otapa.
Istina: Zavisno od količine vlage u medu, neki će se rastopiti, a neki neće.
Brzina otapanja meda zavisi od količine vlage u medu i od temperature vode. Med koji sadrži 19-20% vlage, otapaće se brže nego med sa 15% vlage. Što je voda toplija, med će se brže otapati.

Zabluda: Med se mora uzimati drvenom kašikom.
Istina: Med se može uzimati i jesti običnom metalnom kašikom.
Ova zabluda potiče iz vremena kad nije postojalo inoks posuđe, pa su kašike bile aluminijumske. S obzirom na kiselost meda (3,5-5,5 pH), organske kiseline otapale su deo metala iz aluminijumske kašike, a i posuda uopšte. Tada se preporučivalo da se med uzima drvenom kašikom, kako metal ne bi promenio sastav meda.
Danas se med čuva i skladišti u inoks bačvama, a vrca u inoks vrcaljkama. Inoks je preporučljiv metal u pčelarstvu, a med se može uzimati kašikom od inoksa koja je danas standard.
Drvene kašike za med ne zadovoljavaju današnje higijenske standard, s obzirom da se drvo ne sme prati u mašini za pranje posuđa niti deterdžentom. Naime, drvo uvek upije malo deterdženta, a ako se pere bez deterdženta, onda se bojimo da nije dobro oprano. Drvo je izvrsna podloga za stvaranje mikroorganizama, pogotovo ako se koristi za uzimanje meda kod upale grla.

Komentari (1)

Vera Djordjevic
Zahvaljujuci uvazenoj autorici Dr Gogi Hegic, uspelo mi je da sigurnije pristupam uzivanju u medu I kao hrani I kao leku. Sada uspesnije razlikujem I ponudjace meda u smislu njihove strucnosti I profesionalnosti kada nam preporucuju ovaj dragocenim produkt vrednih pcela. Hvala
+7 -0

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem