GUBIMO PAMĆENJE ZBOG SLATKOG DORUČKA

27.10.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 689 | Autor: | 0

Zdrave osobe koje ujutro jedu obrok bogat masnoćama i šećerom, za samo nekoliko dana osetiće pad koncentracije i pažnje

Zdrave osobe koje ujutro jedu obrok bogat masnoćama i šećerom, za samo nekoliko dana osetiće pad koncentracije i pažnje.
Naučnici sa univerziteta Maskari u Australiji istraživali su kako izbor doručka utiče na stanje celog organizma.
Otkriveno je da doručak s velikim udelom masnoća i/ili šećera, nakon samo četiri dana, na ljudskom mozgu može da izazove ozbiljne promene. Te promene odnose se na sposobnost učenja novih činjenica i pamćenja - ove sposobnosti nakon samo četiri dana nezdravog doručka rapidno opadaju, a mozak propada slično načinu na koji slabi kod, na primer, gojaznih osoba.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 102 zdrave osobe normalne telesne mase, polovina je četiri dana uzastopno doručkovala hranu bogatu lošim masnoćama i šećerom, dok je druga polovina tokom istog vremenskog perioda za doručak jela namirnice manje zasićene šećerom i mastima. Prva grupa doručkovala je tostirani sendvič i čokoladni milkšejk, a druga hranjiviju i zdraviju verziju istog doručka, ili samo pola porcije nezdravog.

Obe grupe su prvog i poslednjeg dana rešavale testove koji su imali za cilj da provere sposobnost pamćenja i učenja. Rezultati su pokazali da je prva grupa, koja je doručkovala puno masnoća i šećera, na testovima nakon četiri dana pokazala značajno lošije rezultate od druge grupe.

Analizom krvi dokazano je da je kod ljudi iz prve grupe nezdrav doručak doveo do značajnog porasta glukoze u krvi, što je uticalo na opadanje kognitivnih funkcija.

Komentari (0)

Ostavite komentar

PRODAVNICA BR. 1

Maksima Gorkog

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-18h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 3

Stand Magicnog bilja u TC Stadion

 • Zaplanjska 32 (TC Stadion), Beograd

  064/643-30-55
  svim danima 10h-22h
  Pogledajte na mapi ovde

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem