DA LI ZNATE ŠTA JE HIDROPONSKA BAŠTA?

22.10.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 502 | Autor: | 0

Korišćenje peska ili vode umesto zemlje - ključ uspešnog gajenja biljka u zatvorenom prostoru

Hidroponija predstavlja metod uzgoja biljaka pri čemu se za sadnju koriste specifične podloge umesto zemlje. To mogu biti kamena vuna, kokosova vlakna, perlit, glinene kuglice čak i voda.

Uz dodatak odgovarajući hranljivih sastojaka moguće je u zatvorenom prostoru gajiti gotovo sve vrste biljaka poznate čoveku.

Jedan od tipičnih proizvoda (na slici) iz sada već široke palete hidroponskih kućnih vrtova, dizajniran je da izgleda kao pravi ukras u stanu. Pri tome, zauzima mali prostor a obezbeđuje da umesto u bašti biljke gajite na stolu ili prozoru sobe.
Može vam zvučati kao da će ovakva metoda dovesti do ubrzanog truljenja korenja biljaka, ali je ona zapravo jako dobra za seme. Štaviše, seme u ovim uslovima raste i do pet puta brže nego što bi to bio slučaj da je zasađeno u zemlji!
Briga o ovoj maloj bašti je vrlo jednostavna. Sve što treba da uradite jeste da rezervoar sa vodom koji se nalazi u donjem delu dopunite svakih nekoliko dana.
Hidroponična bašta ima integrisana LED svetla koja su dizajnirana da maksimizuju fotosintezu, što znači da čak ne morate da brinete ni o tome da li ste biljci obezbedili dovoljno prirodne svetlosti.
Tu su i mali svetlosni indikatori koji će vas podsetiti da treba da dopunite vodu u rezervoaru.
U mini vrtu možete gajiti više vrsta biljaka istovremeno, tako da, ako se opredelite za začine, uvek ćete u kuhinji imati sveže biljke.

Cena ovog ali i drugih sličnih hidroponskih bašti kreće se od 100 dolara naviše. Vrtovi se izrađuju u više veličina, od manjih za koje svako može pronaći mesto, do većih, vertikalnih, površe do nekoliko metara kvadratnih.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem