LEKOVI KOJE OLAKO SHVATAMO

19.10.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 226 | Autor: | 0

Pazite kako koristite kapi za nos, lekove protiv gorušice, preparate protiv akni

Postoje lekovi koji mogu da pogoršaju simptome određenih bolesti i stanja umesto da ih eliminišu.To se može desiti iz više razloga - zbog prekomerne upotrebe (lekova koji mogu da promene način na koji telo reaguje na njih) do slučajeva u kojima medikamenti urušavaju odbrambene moći organizma.

Kapi za nos
Koliko su dobre, toliko mogu da budu i loše, posebno ako ih koristite u prekomernim količinama ili duže nego što je propisano.
Kapi koje su sastavni deo terapije protiv prehlade, gripa ili alergijskih reakcija deluju tako što smanjuju sitne krvne sudove unutar nozdrva koji su se upalili zbog prisustva virusa, bakterije ili alergena. Većina kapi za nos sadrži pseudoefedrin, lek koji dovodi do kontrakcije mišića koji kontrološu ove krvne sudove i omogućava sluzi i vazduhu da lakše prolazi kroz nos.
Prema upustvima, kapi za nos ne bi trebalo koristiti više od tri do četiri puta dnevno, najduže do sedam dana.
Ukoliko ih budete koristili češće i duže, rizikujete da vaše čulo mirisa “otupi ili da vam budu potrebne veće količine kapi. Pored toga, može da dođe do nazalne opstrukcije koja se može otkloniti isključivo operacijom.

Lekovi protiv gorušice
Dispepsija spada u najčešće zdravstvene tegobe na svetu. Za saniranje posledica lošeg varenja i gorušice lekari prepisuju inhibitor protonske pumpe, ali ovi lekovi mogu da izazovu veliku fizičku nelagodnost kada pacijenti naglo prestanu da ih piju.
Naime, tada se javlja pojačana kiselina u želucu, pa lekari savetuju pacijentima koji prestaju da piju inhibitor protonske pumpe da postepeno smanjuju dozu ili da, ako naglo prekinu terapiju, nekoliko dana zaredom jedu hladnu ćuretinu, jer ona povoljno utiče na održavanje normalnog nivoa kiseline u želucu.

Lekovi protiv akni
Svako ko ima problema sa aknama zna da je lek roakutan izvanredan za čišćenje sebuma. Ali, pacijenti koji su tek započeli terapiju roakutanom moraju da budu svesni da će njihove akne izgledati još gore na početku uzimanja leka - čak 80 odsto pacijenata primećuje značajno pogoršanje na početku terapije. U nekim slučajevima dermatolog će prepisati antibiotik da bi “pokrio” eventualnu infekciju, a ponekad će u terapiju uključiti i steroide koji će ublažiti upalu.
Lek ima ovakav efekat jer u početku uzrokuje raspadanje unutrašnje obloge folikula dlake. Upravo taj otpad uzrokuje blokadu, što čini savršenu podlogu za bujanje bakterija. Međutim, kada se otpad otkloni i proizvodnja masti smanji, koža počinje da se isušuje i da se čisti. Bitno je samo da budete upornii slušate lekara.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem