LIČNA PRIČA: PREBOLELA SAM RAK DEBELOG CREVA

15.10.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 898 | Autor: | 0

Željka Popovčić otkriva kako se hrani posle pobede nad najtežom bolešću

Dijagnozu raka debelog creva dobila sam u pedeset i drugoj godini, a sigurno sam ga imala dve do tri godine pre toga, znači, obolela sam u četrdeset i devetoj. Svedoci smo i da obolevaju sve mlađi i veoma je važno otići na kolonoskopski pregled. Ako imate polip, biće bezbolno uklonjen. Ako čekate, može prerasti u adenokarcinom, a to nije lako proći. Ipak, i on se može izlečiti - kaže Željka Popovčić, frizerka i zaljubljenica u prirodnu kozmetiku.

Sada se redovno kontroliše svakih šest meseci. Nastoji da se kloni stresa i mirnije živi, više vremena provodi baveći se onim što je veseli i vreme koristi samo za sebe. Kao i pre ovog nemilog iskustva, zdrava ishrana i odabir prirodnog okruženja i dalje su njen izbor. Živi u Velikoj Gorici, uživa u kući, u cveću, voli domaće, prirodne namirnice i domaća jela. Pripremila je nekoliko recepata u kojima ima svega - slanog i slatkog, laganih i bogatijih jela.
- Kako slušam svoje emocije, tako slušam i poruke tela. Ako osećam potrebu za određenom vrstom hrane, uzmem je, i tada se osećam dobro. Ako mi se jede slanina, poješću slaninu; ako mi se jedu kolači ili slatko, priuštiću sebi i to. Ne želim ničega da se odreknem, ali, svejedno, pazim da jedem više voća i povrća. Odrasla sam na domaćoj kuhinji, uvek smo kupovali domaće, a tako radimo i dalje - kaže Željka. Savetuje da sami uzgajate povrće, pa makar u teglama.

- Neprocenjivo je jer tada nije tretirano, a dobro je i kao rekreacija. Idite i u prirodu. U proleće možete u prirodi pronaći divlje biljke, kao što su medveđi luk i maslačak, blagotvorne za čišćenje i jačanje tela - kaže Željka.
Njen zdravstveni karton uvek je bio prazan.
- Nije bilo razloga da pomislim da ću dobiti dijagnozu od koje se umire. Ali, dogodilo se, na moj užas i užas moje porodice. Od iste bolesti umro je i moj otac, baš u vreme otkrivanja moje bolesti. Preživela sam operaciju i zračenja pijući tablete i duboko proživljavajući tugu zbog gubitka oca. Ne pitam se gde sam pogrešila, došla sam na vreme i dobila drugu šansu za život - kaže Željka.

U jeku epidemije koronavirusa, Željka Popovčić bila je mirna, spremna da organizuje porodicu, rad i školu od kuće.
- Boravak u prirodi, domaća hrana, smiren um i razmišljanje s optimizmom pomoći će da prebrodimo i ovo razdoblje - kaže Željka. Istog saveta se pridržavala i kad se razbolela. Imala je neizmerno poverenje u hirurga i ostatak lekarskog tima. Ipak, bio je to izrazito težak period.
- To je kao da vas neko baci sa visine pa padate i padate, ili kao da blok betona padne na vas. Sada sam svesna da je strah od kolonoskopije neopravdan i apelujem na sve da se odazovu na besplatne preglede kada na kućnu adresu dobiju test za otkrivanje krvi u stolici, a ako posumnjaju da nešto nije u redu, neka odmah zatraže pregled gastroenterologa - kaže Željka.

Svaka promena u stolici i njenoj učestalosti, pojava krvi u stolici, bolovi u stomaku, naglo mršavljenje bez očiglednog uzroka nisu dobri i mogu upućivati da se u organizmu nešto događa. Željka je odlazak kod lekara odlagala i kada je uočila da nešto nije u redu sa varenjem. Strah od kolonoskopije u prvi mah je prevladao, pa se otac razboleo, kasnije su došli zanemarivanje i negiranje.
- Već sam znala da imam ozbiljan problem. Osećala sam se otrovano. Prošlo je neko vreme dok nisam odlučila da potražim pomoć - kaže.
Kada je otišla kod lekara, dalje je sve išlo brzo. Kolonoskopija, operacija, zračenje, a potom i ponovna operacija, jer je posle operacije karcinoma nastala pupčana hernija.

Nakon završetka lečenja, Željka se angažovala u podizanju svesti o raku debelog creva i važnosti preventivnih pregleda. Željkina četiri sina, koji sada imaju četrnaest, sedamnaest, dvadeset i sedam i dvadeset i devet godina, na preventivne preglede biće upućeni u svojim tridesetim. A oni koji nemaju rizične faktore, poput porodičnog nasleđa, s pregledima treba da započnu nakon pedesete godine.

Željkine recepte pročitajte sutra, 17. oktobra, na našem sajtu

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem