MEDITACIJA I HODANJE: NOV NAČIN OPUŠTANJA

06.10.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 275 | Autor: | 0

Poboljšava cirkulaciju i varenje, leči depresiju i nesanicu

Meditacija je složen proces koji zahteva potpunu koncentraciju, a rešenje za nestrpljive je kombinacija meditacije i hodanja.
Jednostavno je: hodate laganim tempom, pogled je usmeren na pod ispred vas, ali nije fokusiran.
Istovremeno, važno je da se ne fokusirate na hodanje, već na zvuke oko sebe ili disanje i pokušate da oslobodite um od bilo kakvih misli.

Meditacija tokom hodanja može se alternativno smenjivati sa klasičnom meditacijom kroz seanse u trajanju od 5-10 minuta.
Meditacija tokom hodanja može se praktikovati dok šetate ili čak ujutro na putu do posla. Nije važno koliko vremena imate - iskoristite svaki slobodan minut.
Ova praksa pozitivno utiče na naše razmišljanje i na zdravlje - ponekad čak i efikasnije od meditacije u sedećem položaju.

Poboljšava cirkulaciju krvi
Pažljivo hodanje odlično je za one koji sede i provode većinu dana za računarom u kancelariji. Ova vežba pomaže da se poboljša protok krvi, posebno u nogama, koje su u toku dana nepomične.

Pomaže u borbi protiv stresa
Ako patite od stalnog nemira i anksioznosti, meditacija će rešiti ovaj problem.

Poboljšava varenje
Hodanje nakon ručka ili večere najefikasniji je način za poboljšanje varenja. Ne zanemarite to, čak i ako osećate težinu i ne želite da ustanete sa stolice, a još više da se krećete.

Normalizuje šećer u krvi
Studije su pokazale da meditativne šetnje u trajanju od 30 minuta tri puta nedeljno pozitivno utiču na nivo šećera u krvi i krvotok čak i kod ljudi koji imaju dijabetes.

Pomaže kod depresije
Redovna fizička aktivnost ključ je ne samo dobre fizičke forme i zdravlja, već i snažnog imuniteta i dobrog raspoloženja. Ovo se posebno odnosi na odrasle i starije osobe kod kojih je veća verovatnoća da će osetiti depresivno raspoloženje. Osim toga, promišljeno hodanje povećava koncentraciju i poboljšava blagostanje, a ako vežbate ujutro, pomoći će vam da se napunite pozitivnim emocijama tokom celog dana.

Poboljšava kvalitet spavanja
Svi gore navedeni faktori su međusobno povezani - uključujući i zdrav san. Nedostatak sna (posebno hroničan) čini nas osetljivijim na stres i depresiju, neprestano se osećamo umorno i nedostaje nam energije. Poznato je da sportovi poboljšavaju kvalitet sna, ali ako nemate vremena za pun trening, hodanje može odraditi posao. Pomaže i telu i umu: oslobađa mišićnu napetost i čisti glavu od nepotrebnih misli.

Razvija kreativnost
Praksa meditacije čisti um, oslobađajući put za nove kreativne ideje. Dakle, ako osećate nedostatak nadahnuća i kreativnosti, samo započnite meditiranje i nova rešenja će se pojaviti sama.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem