POGREŠNE ODLUKE, SALO OKO STRUKA

04.10.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 605 | Autor: | 0

Osam razloga zbog kojih nam se nakupljaju masne naslage u predelu stomaka

Ljudi koji se goje u predelu stomaka verovatno donose pogrešne odluke u svakodnevnom načinu života.
Masne naslage na stomaku loše utiču na zdravlje, a istraživanja su pokazala da su opasne i za osobe koje imaju normalnu kilažu. Masnoće u tom predelu tela pojačavaju upale i oslobađaju hormone po imenu adipokini. Adipokini loše utiču na rad jetre.
Istraživanja su pokazala da svakih 5 cm viška obima struka povećava rizik za smrtni ishod za 10%. Obim struka kod muškaraca bi trebalo da bude do 93 cm, a kod žena do 80 cm. Kod muškaraca čiji je obim struka veći od 102 cm, a žena 88 cm je prisutna stomačna gojaznost i rizik za razvijanje kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa je znatno veći.

Uzroci gomilanja masnog tkiva u predelu struka su:

Genetika
Ako u vašoj porodici svi imaju građu jabuke, to znači da morate biti naročito oprezni, dovoljno vežbati i paziti šta jedete.
Što zapravo znači ’jabuka građa’? Ako imate širi struk i uglavnom vam se salo skuplja oko njega, a tanje noge i ruke, verovatno je to vaš tip građe.

Stres
Mnogi nutricionisti smatraju da je stres osnovni uzrok nakupljanja sala u predelu stomaka. Kad smo pod stresom, izlučujemo hormon kortizol (koji je evolucijski hormon borbe ili bega).
Kortizol omogućuje telu da masnoće nakupljene u telu za energiju preusmeri prema stomaku, jer je iz tog dela tela lakše energiju upotrebiti kad je potrebna kao hrana za vitalne organe.

Previše šećera
Kad je povišen nivo kortizola, osećamo potrebu za šećerom, jer telo želi brzi izvor energije za slučaj opasnosti, potrebe bega... Šećer koji jedemo kad smo pod stresom može biti uzrok naglog gojenja.
Dakle, pod stresom smo, kortizol nam u telu raste, salo se nakuplja na stomaku, osećamo potrebu za šećerom i gojimo se - to je mehanizam.
Izbacite svu hranu za koju primetite da vam ne odgovara, uključujući šećer. Pokušajte da kontrolišete stres.

Neki lekovi
Mnogi lekovi koje dobijamo na recept (antidepresivi i antipsihotici, lekovi za snižavanje pritiska i lekovi za dijabetičare i epileptičare), mogu dovesti do gojenja, pogotovo u predelu stomaka.

Industrijski proizvedena hrana
U svim većim supermarketma možemo naći gotovu hranu, a ona može da uzrokuje upale u organizmu. Posebno treba obratiti pažnju na hranu koja je napravljena sa zaslađivačima s visokim udelom fruktoze, kao što je kukuruzni sirup.
Reč je o transmastima koje nalazimo gotovo u svim industrijskim keksima i kolačima. Sve to može uzrokovati mirkoupale u telu koje stvaraju insulinsku preosetljivost i skupljanje sala na stomaku.

Sindrom policističnih jajnika
Uvek je praćen većim nivoom testosterona. U pitanju je hormonski poremećaj koji je čest kod žena. Više nivoa testosterona može uzrokovati taj tipični muški način nakupljanja sala na stomaku.

Nedostatak sna
Loš san može usporiti metabolizam, jer telo prirodno čuva energiju i stimuliše naše ćelije da sakupljaju salo. Pet sati noćnog sna ili manje povezano je s abdominalnim salom.
Zanimljivo je da su istraživanja pokazala da i preterana količina sna - više od osam sati dnevno – takođe može biti uzrok gojenja.

Intolerancija na neku hranu koju redovno jedemo
Netolerancija na hranu, za razliku od alergije, ne uzrokuje velike i nagle problem i reakcije u smislu osipa, nego samo probleme sa varenjem, poput zapaljenja, letargije, nadutosti, a simptomi se mogu nakupljati godinama i tek kasnije iskazati.
Ako imate neprestane digestivne probleme koje ne može objasniti ni vaš doktor, vreme je da napravite alergološki test na hranu koji će utvrditi koja hrana vam ne odgovara. Tada ćete moći da sastavite dugoročni jelovnik koji će vam pomoći i u kontroli težine i obima struka.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem