LIČNA PRIČA: DVA PUTA SAM POBEDILA RAK DOJKE

26.08.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 465 | Autor: | 0

Jasmina Lukić iz Beograda obolelima od kancera savetuje da imunitet jačaju uz vitamin C i cink

Jasmina Lukić je vedra, jaka žena. Kad je upoznate, ne biste rekli da je bila ozbiljno bolesna, jedna je od osnivača udruženja Evropa dona Srbija, podelila je sa nama svoju priču:
- Ja sam neko ko je dva puta prošao kroz bolest raka dojke. Sticajem okolnosti mojoj majci pronađen je rak dojke. Kada je operisana, u bolnici sam srela i mlade žene i pomislila sam da bi možda trebalo da odem na pregled, s obzirom da sam već imala četrdeset i osam godina.
Zakazala sam pregled, to je bilo 2005, na ultrazvuku se nije videlo ništa.
Ali, mamografija je pokazala tumor.
Pošto je tumor bio mali, prvo sam operisana, a nakon što su stigli histopatološki rezultati, pokazalo se da je potrebno dalje lečenje. Ispostavilo se da sam imala i tri pozitivne žlezde, tako da sam nakon operacije na Institutu za onkologiju dobila i hemioterapiju i zračenje operisane dojke i pazuha. Nakon toga, prepisana mi je i hormonska terapija - priča Jasmina Lukić.
Posle dve i po godine, na drugoj dojci sama je uočila promene. Pošto je išla na redovne kontrole zbog prethodnog karcinoma, u međuvremenu je naučila da prepoznaje šta se dešava.
- Opet sam otišla kod hirurga i ispostavilo se da je tada sve bilo agresivnije nego prethodnog puta. Iako se često može čuti da "rak ne boli", osetila sam bol. Prvi put, nije me bolelo ništa i tumor je bio na mestu na kojem ga je bilo nemoguće napipati, nisu mogli da ga napipaju ni ginekolog, ni onkolog, a ni ja.
Drugi put je bolelo i dojka je počela da raste. Posle urađene dijagnostike, lečena sam ponovo na Institutu za onkologiju. Urađena je operacija i, pošto je tumor .uhvaćen. na vreme, samo su me zračili, promenjena mi je hormonska terapija, a zbog vrste tumora uključena je i biološka terapija, koja se danas, nakon pozitivnog mišljenja lekarskog konzilijuma, dobija o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.
- Prvi put, operisana sam u maju 2005. godine, a zatim i u novembru 2007. Prošla sam kompletno lečenje, išla na kontrole na tri meseca, pa na šest meseci, i sad sam već u redovnoj proceduri na godinu dana, uz preporuku, naravno, da ukoliko primetim ili osetim bilo šta, mogu i ranije da se javim svom lekaru.
- Kad sam dobila dijagnozu, plakala sam, prešla sam u park prekoputa Instituta i počela da plačem. Osetila sam doslovno da snaga izlazi iz mene. A onda sam pomislila na svoje sinove, mlađi je u to vreme imao osam godina, stariji dvanaest, za mene su bili mali, i u tom trenutku shvatila sam da je njima potrebna majka i da ja ne mogu bez njih ni oni bez mene. Zapitala sam se šta ja hoću, šta želim, i rekla sam sebi da želim da budem zdrava. I snaga za koju sam mislila da me je napustila, počela je da se vraća.
- Prihvatila sam sve što su mi lekari savetovali i nisam koristila nikakve alternativne metode lečenja. U svom okruženju imala sam lekare koji slično razmišljaju i koji su mi rekli da ako želim da probam bilo šta od alternativnih metoda, to mogu da radim tek nakon završenog konvencionalnog lečenja.
Jasmina napominje da drastične promene u načinu ishrane mogu biti naročito opasne kad su u pitanju hormonski tipovi raka dojke, jer makrobiotika, recimo, ponekad izaziva hormonski disbalans koji može i dodatno da pogorša stanje.
- Samo treba da bude izbalansiran unos voća, povrća i mesa, sve namirnice treba da budu podjednako zastupljene, da imate tri obroka i dve užine… Jedino što sam koristila, ali i to na preporuku lekara, to su bili: vitamin C i cink koji podižu imunitet, magnezijum protiv grčeva u mišićima, ništa više. Uobičajeno sam jela, kombinovala različite vrste povrća i voća, kako sam kad mogla, snalazila sam se - priča ova hrabra žena.
Jasmina kaže da se hranila po šemi koju je dobila u Službi za edukaciju i rehabilitaciju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, koju pacijenti zovu Savetovalište.
- Meni je mnogo značilo, mnogo sam naučila, i to što sam naučila primenjivala sam kad sam osnovala prvo udruženje u Beogradu .Budimo zajedno., koje sam vodila sedam godina. U tom Udruženju pruža se psihološka podrška ženama koje dobiju dijagnozu. Znate, kad čuju takvu dijagnozu, žene su potpuno zbunjene. A onda kad vide u Udruženju one koje su sve to prošle, izlečile se, i danas se druže, smeju se, to ih ohrabruje. Vrati im nadu - tvrdi gospođa Lukić.
Jasmina je lokalno, beogradsko udruženje „Budimo zajedno” osnovala pet godina nakon prvog lečenja. Ranije je postojalo Udruženje u Beogradu, ali je ugašeno 2005. godine, i ona kaže da je prolazeći kroz sve počela da razmišlja koliko je iskustvena i psihološka podrška važna, ali i o tome kako da se žene podstaknu da idu na preventivne preglede.
Međutim, borba protiv raka dojke ne može se voditi „lokalno”. Zato su u decembru 2016. godine dr Stanislava Otašević, Jasmina Lukić, Slavica Simić, Vesna Bondžić i dr Maja Gulan osnovale Srpski forum protiv raka dojke - „Evropa dona Srbija”, organizaciju koja je svega nekoliko meseci kasnije, u martu 2017, postala deo evropske koalicije protiv raka dojke, nezavisne, neprofitne organizacije „Europa Donna”.
„Evropa dona Srbija”, sa lokalnim udruženjima koja su njeni članovi neumorno radi na podizanju svesti o važnosti preventivnih pregleda, o odazivanju na organizovane skrininge, ali i na poboljšanju uslova i dostupnosti savremenih metoda lečenja ove bolesti.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem