GLJIVICE VOLE KVASAC, ANTIBIOTIKE, KONTRACEPTIVE I TESNU ODEĆU

18.08.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 314 | Autor: | 0

Gljivične infekcije jedan su od najčešćih ginekoloških problema, naročito tokom toplih letnjih dana

Gljivične infekcije jedan su od najčešćih ginekoloških problema, naročito tokom toplih letnjih dana.

Žene se često žale na ponovljene upale, a nije im jasno zbog čega se to događa. Manje je poznato da i svakodnevne navike mogu pogodovati razvoju gljivične upale.
Prisutnost gljivice u ljudskom organizmu fiziološka je i normalna. Naime, rod kandidadeoje fiziološke flore materice u do 50 % žena koje nemaju nikakve simptome. Postoji više vrsta kandide, ali daleko je najčešća Candida albicans koja se viđa u 80 do 90 odsto upala vagine, materice i spoljašnjih polnihorgana.

Da kandida ne bi izazvala bolest, tj. simptome, potrebno je da okolina bude neoštećena, odnosno da sluzokoža obiluje fiziološkim "dobrim" bakterijama, kakav je laktobacilus koji obezbeđuje dovoljnu kiselost vagine.
Daleko najčešći, dominantni simptom kandidijaze jeste svrab. Javlja se i nelagoda ili čak i bol pri polnom odnosu i mokrenju. Ako postoji neprijatan miris, verovatnije se radi o bakterijskoj ili mešanoj infekciji.
Vulva je crvena, može biti otečena i žena oseća žarenje i neprijatnost.
Ne postoje jedinstvene mere koje bi mogle da pruže zaštitu od ove neprijatne i česte bolesti. Ali, ako želite da smanjite rizik nastanka upale uzrokovane gljivicom, izbegavajte sledeće navike:
1. Konzumiranje velikih količina hrane ili pića koja sadrže kvasac ili šećer. Budite umereni u konzumiranju slatkiša i hrane poput buđavog sira, pečurki i bilo kojih fermentisanih namirnica.
2. Uzimanje antibiotika može uništiti i dobre bakterije (Lactobacillus ili Bacillus vaginalis) koja održava kiselost, tj. pH vagine niskim. Kada nema dovoljno laktobacila, sredina nije dovoljno kisela, pa se povećava mogućnost za nastanak gljivične upale.
3. Gljivično zapaljenje je češće kod korisnica hormonalne kontracepcije, ali i kod trudnica. U tom slučaju prepisuju se kontracepcija s manjom dozom estrogena i probiotici.
4. Nošenje mokre i uske odeće. Da bi gljivica uzrokovala upalu, okolina mora da bude topla, vlažna i nedovoljno kisela. Sintetička i druga uska odeća koja nadražuje i mehanički, može povećati šansu za nastanak gljivične upale. Nakon vežbanja i plivanja savetuje se da obučete suvu i čistu odeću.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem