BELI SLEZ TOPI KILOGRAME I PODIŽE IMUNITET

15.08.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 1359 | Autor: | 0

Čaj od korena belog sleza ublažava bol u grlu, iritacije i upalu sluzokože usta i ždrela. Da li znate kako se pravi?

Beli slez, višegodišnja aromatična biljka, raste u vlažnim predelima Evrope, Afrike i zapadne Azije. Čaj od belog sleza sadrži mnogo lekovitih svojstava i može da pomogne u lečenju raznih bolesti.
Listovi belog sleza sadrže eterična ulja, tanine, fenole i sluz, dok se u korenu belog sleza nalaze još i kvercetini, avonoidi i šećeri.

Najefikasniji je u lečenju urinarnih infekcija i razbijanju kamena u bubregu. Zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, čaj od belog sleza je dobar za jačanje imuniteta i za borbu protiv virusa i bakterija.

Beli slez ublažava bol u grlu, iritacije i upalu sluzokože usta i ždrela. S obzirom da sadrži velike količine biljne sluzi, čaj od belog sleza je dobar lek za suvi kašalj i za druge respiratorne probleme. Ima sposobnost da umiruje iritiranu sluznicu i da razgrađuje sekret koji izaziva kašljanje.

Takođe, ovaj čaj je dobar za varenje i za lečenje upala digestivnog trakta.
Čaj od belog sleza reguliše probavu i ubrzava metabolizam. Na taj način, pomaže u gubitku kilograma, a istovremeno pruža i osećaj sitosti.
Dokazano je da čaj od belog sleza može da leči i upalu sluzokože želuca, naročito u kombinaciji sa kamilicom. Takođe, može da leči upalu debelog creva, dijareju ipovraćanje.
Može se koristiti i za spoljašnju upotrebu, u vidu obloga za lećenje čireva na koži, opekotina i iritiranih očiju.

Koren belog sleza je najlekovitiji deo biljke, a najbolji čaj se pravi od korena mlade biljke. Nakon branja trebalo bi ga oguliti da ga ne bi napale koje uništavaju lekovita dejstva. Posle guljenja sušise i tek onda je spreman za pravljenje čaja ili sirupa.

Macerat od belog sleza se priprema i pije drugačije nego ostali čajevi, jer se pogrešnom pripremom gube lekovita svojstva.
Ovo je pravilan način pripreme:2 kašike korena belog sleza preliti s 2,5 dl mlake ili hladne vode i ostaviti barem 1 sat, idealno 2 sata, da bi se stvorilo dovoljno sluzi. Nakon toga malo se zagreje, doda malo meda i pije tri puta na dan.

Komentari (0)

Ostavite komentar

PRODAVNICA BR. 1

Maksima Gorkog

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 10h-18h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 3

 • Ilije Garašanina 5 A
  (Palilulska pijaca), Beograd
  064/643-30-55
  Radno vreme od 8h-15h
  Ponedeljak je neradan dan
  Pogledajte na mapi ovde.

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem