LOŠE KOMBINACIJE: CINK I BAKAR, GVOŽĐE I ZELENI ČAJ

12.08.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 407 | Autor: | 0

Ako ne znate pravilno da kombinujete, dobre efekte minerala i vitamina ne samo da nećete osetiti, već ćete možda postići suprotan efekat

Ako ne znate pravilno da kombinujete, dobre efekte minerala i vitamina ne samo da nećete osetiti, već ćete možda postići suprotan efekat. Koje kombinacije bi trebalo da izbegavate?

Magnezijum i kalcijum
-Kad se uzimaju istovremeno, delotvornost im se smanjuje - kaže dr Tod Kuperman, predsednik nezavisne kompanije za testiranje „Consumlab” u Njujorku, koja se bavi proizvodima za zdravlje i ishranu.
-Velika količina minerala sa drugim mineralima smanjiće apsorpciju - kaže dr Kuperman. U osnovi, minerali se nadmeću jedni s drugima i guše jedni druge. Zato takve minerale trebalo bi da uzimate u razmaku od dva sata.

Cink i bakar
-Među mnogim prednostima cinka, visoko na lestvici nalazi se i jačanje imuniteta, ali trebalo bi da znate da cink ometa apsorpciju bakra. Ako morate da uzimate bakar, ali i cink, napravite razmak od minimalno dva sata - kaže dr Kuperman.
Takođe, visoke doze cinka, koje se uzimaju u dužem periodu, mogu da prouzrokuju nedostatak bakra.

Gvožđe i zeleni čaj
-Ako mešate gvožđe sa zelenim čajem, crnim čajem ili dodacima na bazi kurkumina, vaše telo neće moći da apsorbuje ovaj mineral.

Riblje ulje i ginko
-Dodaci ribljeg ulja omega 3 mogu da smanje upalu i poboljšaju raspoloženje, ali kada uzmete ove dodatke sa biljem koje razređuje krv, poput ginka ili belog luka, to može da spreči zgrušavanje i dovede do nekontrolisanog krvarenja - kaže dr Kuperman.

Vitamini A, D, E i vitamin K
-Ako uzimate vitamin K sa drugim vitaminima topivim u mastima, poput A, D ili E, možda ga nećete apsorbovati onoliko koliko biste da ste ih uzimali u različito vreme - kaže dr Kuperman dodajući da ako uzimate multivitamine, ne brinete, ali ako vam nedostaje vitamin K, uzimajte ga bar dva sata odvojeno od ostalih vitamina topivih u mastima.

Kalijum i kalcijum
I ovi minerali će se nadmetati za apsorpciju u telu. Ako treba da uzimate oba suplementa, obavezno ih razdvojite nekoliko sati.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem