DECI I ADOLESCENTIMA ZABARANJUJE SE KUPOVINA ZASLAĐENIH PIĆA I GRICKALICA

09.08.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 374 | Autor: | 0

Deca u Meksiku više neće moći da kupuju nezravu hranu, prodavcima prete novčane kazne i zatvaranje prodavnica

Južna Meksička država Oaksaka zabranila je prodaju zašećerenih pića i visokokaloričnih grickalica deci, što je mera čiji cilj je da se stane na put gojaznosti, prenosi Gardijan.

Prema novom zakonu koji se odnosi na decu i adolescente, propisuju se kazne, pa i eventualno zatvaranje prodavnica koje deci prodaju slatkiše, zašećerena pića i grickalice koje imaju nisku nutritivnu vrednost. To zapravo znači da su slatkiši i zašećerena pića stavljena u istu kategoriju kao cigarete i alkohol.
- Važno je da se konačno postave klipovi u točkove ove industrije, od čijih proizvoda su se već razboleli naša zemlja i naša deca. Ta industrija je doprla do najvećih zabiti naše zemlje u kojima često nema lekova, ali ima koka-kole - rekla je poslanica Magali Lopes Dominges, koja je predstavila zakon.
Ona je zakon predstavila još pre više od godinu dana, ali je pandemija kovid-19 bila dodatni podstrek poslanicama da najzad usvoje zakon.
Zakon Oaksake dolazi u trenutku kada se Meksiko bori protiv širenja koronavirusa, a javni zvaničnici, kao na jedan od najvećih problema kada je u pitanju pandemija, prstom upiru na nezdrave navike Meksikanaca, među kojima je i konzumiranje slatkih i gaziranih pića.

Meksički epidemiolog Hugo Lopes-Gatel označio je zaslađena pića "flaširanim otrovom", i njihovoj velikoj konzumaciji pripisao 40.000 smrti, zajedno sa uticajem dijabetesa, gojaznosti i visokog krvnog pritiska, što su sve komorbiditeti koji bolest kovid-19 mogu da učine fatalnom po zaraženog.
Moćna meksička industrija pića optužila je Lopes-Gatela za "satanizaciju strateške ekonomske aktivnosti i proizvoda koji su omiljeni kod miliona Meksikanaca". Saopšteno je i da je vladina statistika pokazala da Meksikanci dobijaju samo 5,8 odsto dnevnih kalorija iz zaslađenih pića.
Meksikanci piju 163 litra zašećerenih pića godišnje po glavi stanovnika, a počinju veoma mladi. To ih čini apsolutnim svetskim rekorderom. Prema istraživanju jedne grupe za zaštitu potrošača i velikog kritičara industrije pića, oko 70 odsto đaka iz siromašne meksičke države Gerero za doručak konzumira gazirana pića.
Oko 73 odsto meksičke populacije ima prekomernu težinu, a s tim povezane bolesti, poput dijabetesa, su u porastu.
Meksiko je 2014. uveo porez na zašećerena pića od jednog pezosa po litri (oko pet centi), ali studije su pokazale da je to smanjilo njihovu konzumaciju za samo 7,5 odsto. Istovremeno, novac prikupljen od poreza nije otišao za jačanje javnog zdravlja, kao što je obećano, rekao je direktor pomenute grupe za zaštitu potrošača.

Komentari (0)

Ostavite komentar

PRODAVNICA BR. 1

Maksima Gorkog

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 3

Štand u TC Stadion

 • Zaplanjska 32 (TC Stadion), Beograd

  064/643-30-55
  ponedeljak, utorak, sreda, četvrtak i nedelja: 10h-22h
  petak, subota: 14h-22h
  Pogledajte na mapi ovde

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem