SRCE BRŽE STARI AKO NE SPAVATE DOVOLJNO

09.08.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 355 | Autor: | 0

Osobe koje noću spavaju sedam sati imaju 3,7 godina mlađe srce od svojih bioloških godina, a oni koji spavaju šest ili osam sati imaju 4,5 godine starije srce

Odrasli koji spavaju premalo ili previše izloženiji su većem riziku od srčanog ili moždanog udara. To se možda najbolje vidi po tome što im je "srce starije od njih samih".
U opsežnoj američkoj studiji ustanovljeno je da osobe koje noću spavaju sedam sati imaju 3,7 godina mlađe srce od svojih bioloških godina, a oni koji spavaju šest ili osam sati imaju 4,5 godine starije srce nego što bi kalendarski trebalo da bude.
Najveći rizikje kod onih koji spavaju pet ili manje sati, njihovo srce je od njihove biološke dobi starije pet godina.
- Duži periodi s nedovoljno sna imaju negativne efekte, naročito na kardiovaskularni sistem. Analize su pokazale značajnu vezu između trajanja sna i rizika od srčanih oboljenja, poput visokog pritiska, dijabetesa, visokog holesterola i gojaznosti - rekao je glavni autor studije Kanhi Jang, naučnik iz Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti.
Srčana starost definiše se kao predviđena starost kardiovaskularnog sistema neke osobe zasnovana na faktorima rizika. U nauci je uvedena 2008.godine.
- Razlika između procenjene starosti srca i bioloških godina neke osobe naziva se "prekoračenjem srčanih godina" i što je ono veće, veći je rizik od razvoja bolesti srca - kaže Jang.
Na primer, ako 40-godišnji muškarac na osnovu njegovih faktoria rizika ima procenjenu starost srca od 44 godine, prekoračenje njegove srčane starosti iznosiće četiri godine.
- To znači da mu je srce četiri godine starije nego što bi trebalo da bude. Koncept "’srčanih godina" služi nam da pojednostavimo rizik za srčano oboljenje i tako ga lakše odredimo - objašnjava Jang.
Jang i njegove kolege analizirali su podatke 12.755 osoba starosti od 30 do 74 godina u periodu od 2007. do 2014. i po trajanju sna podelili ih u pet grupa.
Oko 13 odsto spavalo ih je pet sati ili manje, 24 odsto spavalo je šest sati, 31 odsto sedam sati, 26 odsto osam sati, a pet odsto devet sati ili više.
Starost srca izračunali su uzimajući u obzir i sve ostale faktore rizika.
- San koji je prekratak ili predug povezan je sa povećanim rizikom. Najmanji je rizik kod onih koji spavaju sedam sati - rekao je Jang agenciji Rojters.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem