LEP, LEKOVIT, OTROVAN, DIGITALIS

09.08.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 284 | Autor: | 0

Nekada sastavni deo lekova za srce, danas je uglavnom ukrasna biljka sa kojom se mora postupati oprezno

Naprstak ili digitasis, dvogodišnja je biljka iz porodice zevalica (Plantaginaceae). Poreklom je iz Evrope, a raste na ivicama šuma i planinskim pašnjacima. Česta je ukrasna biljka u baštama.

Naprstak voli polusenku i senku, suvo i propusno zemljište, ali uspeva i na suncu (pod uslovom da se dovoljno zaliva). Voli kiselo tlo, pa će zato uspevati na mestima gde mnogo druge biljke neće rasti – npr. ispod crnogorice.

Naprstak se može sejati u rano proleće u teglice, čuvati na prozorskim daskama, i kasnije pikirati (seme je jako sitno, mora se paziti da se ne poseje pregusto). Može se sejati i nešto kasnije direktno u zemljište u bašti.

S obzirom da je dvogodišnja biljka, prve godine razvija samo lišće, i cveta druge godine nakon sejanja.

Nakon dvetanja na cvetnim stabljikama nastaju čaure s semenjem koje su prvo zelene, a kad seme sazri, prosuše se i postanu smeđe otvore se a seme ispada. Semena ima jako puno po biljci: pojedina biljka može proizvesti i do 2 miliona semenki.

Digitalis je poznat kao izuzetno otrovna biljka, sadrži glikozide koji mogu izazvati trovanje, zato je neophodno biti oprezan, pogotovo ako su deca u blizini. Imajte na umu da se ne sme progutati, a i u dodiru sa kožom sok može da izazove iritacije.

U narodnoj medicini naprstak je vrlo cenjena biljka protiv čitavog niza bolesti, ali kako je otrovna, ne sme se primenivati bez nadzora stručne osobe i bez tačnog doziranja – terapijske doze vrlo su blizu smrtonosnoj. U savremenoj medicini sastavni deo je mnogih lekova za srce odnosno bolesti povezanih s srcem.

Digitalis sadrži glikozide koji se izdvajaju iz lišća biljke starog dve godine i od njih se pravi lek za srce — digitalis. Digitalis već više od 200 godina predstavija glavni sastojak za lečenje srčane slabosti. On je takođe i moćan diuretik. Iako je u meduvremenu pronaden način za sintetičku proizvodnju ovog leka, biljka se i dalje gaji u komercijalne svrhe u industriji lekova.

Biljka je otrovna, ne sme se koristiti bez nadzora stručne osobe!

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem