KAKO DA ZNATE DA LI STE KUPILI SIR OD MLEKA ILI PALMINOG ULJA?

03.08.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 569 | Autor: | 0

Jednostavnim trikovima možete da prepoznate da li ste kupili lažni kačkavalj

Često, iz neznanja ili navike, u prodavnici za svaki tvrdi sir upakovan u foliju kažemo da je kačkavalj.
Prodavac nas tada ispravi, kaže nam da to nije kačkavalj već neka druga vrsta sira, a mi do sledećeg puta ili zaboravimo ili ni ne brinemo o tome koja je koja vrsta sira.
Najveća caka dolazi u prepoznavanju da li je kačkavalj pravi ili ne. I, kada kažemo pravi, ne mislimo po originalnoj recepturi, već da li je stvarno, kao što bi i trebalo, napravljen od mleka.
Kačkavalj je posebna vrsta sira i pravi se od ovčijeg ili kravljeg mleka. Takođe, nije retko ni da se kravlje i ovčije mleko pomešaju što utiče na ukus kačkavalja. Kačkavalj se pravi i od kozijeg mleka, čistog, ili pomešanog sa kravljim. Međutim, prehrambena industrija često zna da nam “podvali”.

Da bismo dobili kilogram kačkavalja, potrebno nam je oko pet litara mleka. Kao i svaka druga namirnica i kačkavalj i njegova proizvodnja podležu razne provere i moraju da prođu razne testove dok se ne nađu pred potrošačima.

Kako prepoznati falsifikovani kačkavalj?
- Dodirnite kačkavalj i dobro ga pogledajte - palmino ulje daje kačkavalju jarku žutu boju, dok boja pravog kačkavalja nije tako intenzivna. Isto tako, kačkavalj kojem je dodato palmino ulje mekši je na dodir od onog pravog.
-Testiranje kačkavalja se može sprovesti i rashlađenim nožem. Kačkavalj se ostavi na sobnoj temperaturi, a nož u frižideru. Ako se prilikom sečenja na nožu zadrži masnoća, kačkavalj je verovatno falsifikovan, jer se, za razliku od mlečne, biljna mast topi na sobnoj temperaturi.
- Najpouzdanija provera je zagrevanje kačkavalja u rerni. Pravi kačkavalj će se rastopiti po površini i postati rastegljiv, dok će falsifikovan bukvalno nestati – istopiće se.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem