BAŠTA U JULU

24.07.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 286 | Autor: | 0

Redovno odstranjivanje požutelih i suvih listova, kao i cvetova garancija je za vrt pun cvetova

Da bi balkonsko ili baštensko cveće napredovalo i uvek cvetalo, potrebno je, osim pravilnog pozicioniranja i zalivanja, redovno odstranjivati požutele i suve listove, kao i cvetove, dok je kod nekih vrsta potrebno ne samo odstranjivanje nego i orezivanje.
Glavno orezivanje kod većine biljnih vrsta obavlja se u proleće, ali kod nekih je to potrebno činiti i dalje, tokom leta i jeseni. Orezivanje se vrši da bi se sprečio dalji rast biljke ili da se jednostavno smanji njen volumen. Tada je potrebno odstranjivati deblje grane i to što bliže tlu - pazite da to ne činite u danima kada su visoke dnevne temperature i svakako to radite rano ujutro ili uveče.

HIBISKUS – Bujniji grm hibiskusa kao i brojnost cvetova povećaće se odstranjivanjem vrhova uvelih izdanaka, ali i rezanjem.

PETUNIJE – Imaju osetljive cvetove koji su skloni sušenju, naročito ako im uslovi poput redovnog zalivanja ili sunčane pozicije nisu odgovarajući. Odstranjujte redovno suve cvetove, kako bi mogli da izrastu novi i makazama oblikujte željenu dužinu grana. Naročito je potrebno odseći one grane koje nemaju cvetove – izrašće mlade s novim izdancima. Požuteli i suvi listovi kao i slabo cvetanje može biti znak da biljci treba ne samo više vode, nego i redovnija prihrana.

LAVANDA – Svaki put kad procvetaju novi cvetovi, slobodno ih odsecite (otprilike na trećinu) i stavite na sušenje. Zatim ih upotrebite kao dekoraciju, stavite u vazu ili napravite mirisne jastučiće, a na mestu odečenih brzo će izrasti novi.

PELARGONIJE – Glavno orezivanje, kao i kod lavande, obavlja se u proleće, a tokom leta je potrebno uklanjati samo uvele i osušene grane i cvetove. Ako listovi često žute, moguće je da biljku previše zalivate ili da umesto direktno u zemlju, vodu nanosite i na cvetove li listove.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem