KAKO KOMARCI BIRAJU ŽRTVE

15.07.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 576 | Autor: | 0

Koliko god se trudili da izbegnemo komarce i koliko god da koristimo razne preparate za zaštitu, neke od nas oni uporno napadaju

Zašto komarci neke jude napadaju, a druge zaobilaze, objasnio je Bart Knols, biolog koji proučava komarce.
Prema njemu, komarce privlači ljudski zadah, i oni prate ljude po mirisu. Ženke zato uključuju sva svoja čula kako bi odlučile hoće li nekoga da ujedu. Ugljen-dioksid koji izdišemo zajedno sa raznim hemikalijama stvara miris koji komarci mogu da osete i kada su 30 metara udaljeni od čoveka. Knols tvrdi da svaka osoba ispušta više od 300 različitih hemikalija iz kože, a čak njih 100 nalazi se u dahu.
Drugi bitan parametar na osnovu koga komarci procenjuju žele li nečiju krv, kako objšnjava biolog Knols, jeste miris kože.
- Žuti i tigrasti komarac reaguju na mlečnu kiselinu, običan komarac voli masne kiseline. Mešavina hemikalija i mirisa zavisi od naših higijenskih i prehrambenih navika - rekao je biolog.
Postoje razne teorije o tome zašto je neka osoba privlačnija komarcima, a mnogi kažu da je to zato što imaju "slatku krv". Neki veruju i da uzimanje vitamina B i belog luka ljude čini manje privlačnima komarcima. Međutim, Knols kaže da ne postoji dovoljno dokaza za to.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem