DA LI SPORTSKU POVREDU GREJATI ILI HLADITI?

15.07.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 186 | Autor: | 0

Terapija toplotom se koristi za bolove koji su vezani za ukočenost u zglobovima i mišićima, a hladni oblozi se koriste za lečenje bola izazvanog oticanjem ili upalom

Da li znate kada treba da koristite led, a kada tople obloge na povredama?
Hladna terapija koja je takođe poznata kao krioterapija, pretežno se koristi za lečenje bola izazvanog oticanjem ili upalom. Hladnije temperature pomažu da se smanji dotok krvi u povređeno područje, što smanjuje dodatni pritisak koje se vrši na mišićima i tetivama. Samim tim ublažava se bol u tom području, jer se smanjuje nervna osetljivost.

Većina svežih povreda zahteva hladnu terapiju za ublažavanje oticanja, upale i bola. Ovo uključuje većinu sportskih povreda, kao što su istezanje zglobova i naprezanje mišića, uganuće i bilo kakvi incidenti koji dovode do naglog akutnog bola.
Međutim kada je hladna terapija u pitanju, vreme je ključni faktor. Predugo držanje hladne obloge može doneti više štete neko koristi. Povrede se ne tretiraju ledom nikad duže od 20 min.
Terapija toplotom koristi se za bolove koji su vezani za ukočenost u zglobovima i mišićima, za razliku od otoka i upala. Više temperature podstiču protok krvi u venama, odnosno slanje hranljivog materijala i kiseonika u zahvaćeno područje. Na ovakav način poboljšava se pokretljivost i fleksibilnost, a ujedno dolazi do osetnog smanjenja bola.
Toplotna terapija koristi se najčešće kod hroničnih povreda ili onih koje su prisutne već neko duže vreme, a nisu na vreme sanirane.
Kada ste kod kuće, terapiju toplotom možete sprovesti na dva načina: stavljanjem toplog mokrog peškira na bolno područje ili vrućom kupkom, kao i suvim postupkom zagrevanja tkanine u mikrotalasnoj ili na peći, što može biti jednako efikasno. Za razliku od hladnih obloga, tople možete duže vremena da držite na povređenom mestu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem