ISHRANOM POVEĆAJTE NIVO ESTROGENA

12.07.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 771 | Autor: | 0

Do hormonske ravnoteže stiže se uz pomoć suvog voća, lana, graška i soje

Poremećaj rada žlezda uticaće na manje ili više lučenje hormona, pa tako i estrogena. Manjak ili višak estrogena ima veliki uticaj na celokupni organizam. U mnogim slučajevima nismo ni svesni da jedemo estrogen u hrani, što kod nekih ljudi može da izazove neočekivane probleme.
Kod žena se estrogen proizvodi najvećim delom u folikulu jajnika, posteljici i jajnicima. Drugi polni hormon kod žena je progesteron. Estrogen se nalazi i u organizmu muškaraca, ali u mnogo manjoj meri. Ovaj hormon je jako važan kod žena jer utiče na redovan menstrualni ciklus, odgovoran je za rast dlačica, grudi i drži holesterol pod kontrolom. Glavnu ulogu ima za vreme puberteta, ali nastavlja da ispunjava svoju ulogu i nakon što se pubertet završi.

Neki od simptoma nedostatka estrogena su: kašnjenje i izostanak redovnog menstrualnog ciklusa, rana menupauza, noćno znojenje, malaksalost, umor. nedostatak želje za seksom, bolni odnosi, suvoća vagine, otežano mokrenje.

Simptomi viška estrogena su: gubitak libida, abnormalni periodi menstruacije, višak masnih naslaga oko stomaka i kukova, promene raspoloženja, hladne ruke i noge, umor, problemi sa spavanjem i radom štitne žlezde, gubitak kose, kognitivna disfunkcija, otok i osetljivost u grudima, glavobolja, nadimanje, usporen metabolizam, uvećane grudi kod muškaraca (ginekomastija).

Hrana koja sadrži fitoestrogen je poželjna, posebno ako imate problema s premalim lučenjem tog hormona.
Namirnice sa najvišim procentom estrogena:
1. Suvo voće
Suvi plodovi sadrže fitoestrogene, koji će pomoći da popunite bilo kakve nestašice koje imate u organizmu.

2. Lanene semenke
Osim što su odličan način da pomognete telu da ima više estrogena, semenke lana regulišu varenje, zbog visokog udela vlakana i smanjuju hoolesterol. Odličan su izvor omega-3 masnih kiselina koji čuvaju krvne sudove, smanjuju mogućnost srčanog i moždanog udara.

3. Grašak
Jedan je od poznatih izvora fitoestrogena, ali u njemu se nalaze i druge korisne materije. Sadrži minerale poput magnezijuma, gvožđa i kalijuma, čak i neke proteine i vitamin C.

4. Sojine klice i tofu
Poboljšaće nivo hormona, jer sadrže fitonutrijente. Prirodno imaju malo kalorija i ugljenih hidrata. U tofuu se nalazi izoflavon, koji deluje na receptore estrogena u telu.

Kako biste povećali nivo estrogena u telu, možete uzimati i preparate na bazi crvene deteline, kao namirnice bogate borom, naročito jabuke, kruške, grožđe, urme, suvo grožđe i breskve. Ima ga i u mahunarkama, jezgrastom voću i medu.

Za povećanje nivoa estrogena dobri su i pistaći, pasulj, brokoli, crno vino, beli luk, jagode i integralni hleb.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem