ŠTA JE AUTOFAGIJA?

09.07.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 1362 | Autor: | 0

Dijeta koja nas zdravijim i lepšim zasniva se na čišćenju organizma

Autofagija nije klasična dijeta, ona pomaže da se telo regeneriše, a koža zategne. To je prirodan proces tela kada reciklira stare ćelije i koristi ih za građenje novih, zdravih ćelija.

Autofagijau prevoduznači „pojesti sebe“, a zapravo ćelije počnu da jedu sav otpad, toksine, parazite, bakterije i tako dolazi do čišćenja organizma.
Ćelijski biolog Jošiniri Osumi je2016. godine dobio Nobelovu nagradu u oblasti filozofije i medicine za revolucionarno otkriće autofagije. Koncept recikliranja ćelija poznat je od šezdesetih godina prošlog veka, kada su istraživači primetili da ćelije mogu same sebe da pojedu. Japanski nobelovac je devedesetih godina svoja istraživanja vršio na kvascu, a odatle i potiču prva zvanična otkrića koja su aktuelna i danas.

Procesi koji se dešavaju u kvascu, slični sprocesima koji se dešavaju i u našem telu.
Autofagija je prirodan proces u telu koji se odvija sve dok je ne poremetimo novom hranom.
Autofagijom se proizvodi nova energija, koja dolazi od drugih ćelija, a ne iz hrane. Ova energija stiže kao odgovor za stres koje naše telo proživljava, jer je bez hrane. Procesom autofagije eliminišu se bakterije i virusi iz organizma, a eliminišu se infekcije. Telo postaje i zdravije i mršavije, a koža se revitalizuje i postaje zategnutija. Jednostavno, pokreće se proces oporavka.

Autofagija se sprovodi tako što se posti (odnosno ne jede) između 12 i 36 sati. Najbolji efekti se postižu kada se ne jede 24 do 48 sati, ali mnogim je ljudima to izuzetno teško.

Autofagija se može sprovesti i ako se obroci smanje na dva dnevno, umesto dosadašnjih tri. U međuvremenu, nema slatkiša, užine, grickalica. Nema ničega. Može se piti jedino čaj ili voda.

Večera bi trebalo da bude u 18h, a naredni obrok sledećeg dana oko 12h.
Dobra smernica može da bude ako se prvi put ne jede 16 sati, a onda narednih 8 sati hrana se uzima.
Vrhunac ovakvog posta postiže se trećeg dana.
Trodnevni postove mogu se ponavljati svakih nekoliko meseci ili bar jednom godišnje. Mnogi se odlučuju i da poste 24 sata jednom u mesec dana ili češće, što takođe ima dobar efekat i pokreće autofagiju.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem