LIČNA PRIČA: MAKROBIOTIKA MI JE POMOGLA DA IZDRŽIM HEMOTERAPIJU

08.07.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 1403 | Autor: | 0

Aleksandra Matić iz Novog Sada veoma mlada suočila se sa najtežom dijagnozom - karcinomom jajnika sa metastazama na mozgu i debelom crevu. Danas je zdrava žena

- Nakon hemoterapija, bolovi su bili toliko nesnosni da sam na momente želela da se sve što pre završi i da odem tamo negde gde, kako kažu, nema ni patnje, ni bola, ni nesreće… Ponekad sam morala da pužem do toaleta jer nisam imala snage da hodam. Vukla bih se po podu, potom zastajala, odmarala nekoliko minuta pa nastavljala. Znala sam i po petnaest minuta da se mučim dok ne dođem do kupatila, a bilo je od mene na tri metra. Imala sam nepunih četrdeset kilograma.

Ovako se priseća najtežeg perioda svog života tridesetdvogodišnja Aleksandra Matić, kojoj pre jedanaest godina lekari nisu davali ni najmanju šansu u borbi protiv zloćudnog karcinoma jajnika, koji je potom metastazirao na mozak.
Ova hrabra devojke je, naime, sa svega dvadesetak godina prošla trnovit put od zloslutne prognoze koja je glasila - najviše mesec dana života, do potpunog izlečenja u koje je, kako ističe, sve vreme potajno verovala.
I umesto da kao svaka devojka njenih godina sanja o srećnoj budućnosti, ona se, nažalost, samo nekoliko dana nakon dvadeset i prvog rođendana suočila sa dijagnozom raka jajnika, trećeg, C stadijuma…

Novosađanka Aleksandra kaže da je, bez obzira na svu golgotu koju je prošla, ipak osećala da će dobiti svoju najtežu životnu bitku.
- Od malih nogu sam bila bolešljiva. Razni virusi i infekcije samo su se smenjivali, a lekari su sve to pripisivali nesvakidašnje slabom imunitetu. Nalazi su uvek bili uredni. Međutim, stomak mi se jedne noći naduvao kao da sam u osmom mesecu trudnoće, a onda se izduvao. Počela je i temperatura da mi raste i stvarno sam se uplašila, jer mi je već tada neki unutrašnji glas govorio da imam rak. Nakon pregleda, i reči: ,Šta si do sad čekala,, tražila sam da mi kažu istinu. Kao prasak groma odjeknule su reči: ,Najviše mesec dana, - priča Aleksandra.
Znala je šta to znači, pa ih je pitala da li ima neki zdrav organ za donaciju, bar da, ako već umire, pomogne nekom.
- Iako sam se potajno nadala da mora da postoji izlaz, mislila sam i o smrti. Slagaću ako kažem da se nisam bojala. Operisali su me i otpustili kući jer nisu verovali u izlečenje. Nakon operacije, ostala sam bez jajnika, materice, limfnih čvorova i trbušne maramice. Iako je rak metastazirao na mozak i na debelo crevo, lekari su savetovali da ne idem na hemoterapiju, koja bi me, kako su prognozirali, zbog lošeg imuniteta odmah ubila - ističe Aleksandra.
Međutim, odlučila je da se ne preda bez borbe i danas je tu gde jeste - živa, zdrava i sa onima koje najviše voli!

- Toliko sam bila slaba, pa su i moji najbliži strahovali da neću preživeti hemoterapiju. Ali, znala sam da moram da se borim, a ne da očajavam i padam u depresiju. Pre hemoterapije, kontaktirali smo makrobiotičarku iz Beograda koja se školovala u Japanu. Iako su hemoterapije bile jake, uspela sam da se izborim, uz hranu i vežbe koje mi je ona dala - kaže Aleksandra i dodaje:
- Tri godine sam bila na makrobiotici, prve dve na striktnoj. Uglavnom sam jela povrće, ređe voće zbog šećera. Svaki dan sam jela supu od miksa tri vrste povrća zbog vitamina. Pirinač i mahunarke, ali ne ove naše, bile su mi glavni meni na trpezi. Uzimala sam i prah reiši.
Šest ciklusa hemoterapije dobijala je u razmaku od tri nedelje, a odmah posle prve izgubila je kosu, obrve, sve dlake. Nalaz nakon hemoterapija lekare je ostavio u čudu.
- Rekli su da mi je organizam regenerisan i da sam potpuno zdrava. Povuklo se sve i s mozga i creva. Mogu da kažem da sam se posle godinu dana od hemoterpija osećala, da kažem, dobro. Makrobiotika mi je vraćala snagu, roditelji su zasadili svoju baštu, da sve što stavim u usta bude organsko. Mama mi je kuvala čajeve, pravila biljne kupke jer ja nisam smela klasično da se tuširam, nego sam se brisala mokrim peškirom. Kremom od nevena mazala sam ožiljak i celu kožu koja je bila u lošem stanju.

I danas, posle toliko godina, Aleksandra na svakih devet meseci ide na kontrole i hrani se zdravo.
- Međutim, više od decenije sam u klimaksu, pa imam holesterol, osteoporozu, slabije pamćenje. Kad sumiram sve što sam do sada prošla u životu, ne čudi što su me lekari proglasili medicinskim fenomenom - konstatuje Aleksandra i zaključuje: - Ipak, najvažnije je da čovek, ma u kako teškoj poziciji bio, ima cilj i da veruje. Ja sam najbolji primer da čak i teško bolesni nikada ne treba da se predaju. Svaku svoju tegobu držim pod kontrolom. Pijem kapi od artičoke, čajeve od žalfije, hajdučke trave, bosiljka. Kod mojih u Bukovcu uzgajam aloju.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem