BRŠLJAN U FARMERKAMA, PETUNIJA U ČIZMAMA

24.06.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 495 | Autor: | 0

Na ukrštanju dve madridske ulice, u po noćnom životu čuvenom kvartu Malasanja, nalaze se neobične mini bašte

Huan Perez, penizoner koji već trideset godina živi u čuvenom kvartu Malasanja, poznat pod nadimkom Baštovan ulice Pes, pre nekoliko dana vratio se svojim biljkama. Stanari su primetili da se nešto dogodilo sa njihovim omiljenim komšijom, jer su biljke tokom karantina uvedenog zbog epidemije koronavirusa, počele da se suše. I bili su u pravu, Huan Peres je "zakačio" virus, proveo osam dana u bolnici a zatim i dve nedelje u kućnoj izolaciji. Čim je pobedio bolest vratio se na ulice Malasanje.

Baštovan iz Ulice pes živi na istom mestu već 30 godina, i zaslužan je što se njegova ali i okolne ulice mogu pohvatiti zelenilom. Sve je počelo pre dve godine, kada je tada "svež" penzioner shvatio da mu bavljenje baštom u predgrađu Madrida nije dovoljno, i da bi želeo da ima nešto čime bi se bavio bliže mestu na kojem stanuje. A gde napraviti baštu u gradskom centru? Za prve vrtove dovoljan je bio prostor oko u pločnik umetnutog drveća, malo zemlje oko stabala što je uvek bilo zapušteno i prljavo.
- Neko je morao da počne, desilo se da sam to bio ja, objasnio je tada Peres, i dodao: obratio sam se lokalnim i gradskim vlastima, niko mi nije odgovorio. Radio sam sam.

Basta na zidu u Ulici Pes u madridu

Basta na zidu u Ulici Pes u madridu

Kako od jame zatrpane tvrdom zemljom napraviti baštu?
- Prvo sam kupio dve vreće od po 20 litara zemlje (po dva evra), preručio ih u jamu, kupio sam i male biljke u saksijama i zasadio ih. U početku ljudi su cveće odnosili, ali sam sadio nove biljke. Što sam ih više sadio, manje su ih nosili pa su se i navikli da u Ulici pes uvek ima cveća. Nisam sve kupovao, sadio sam i biljke koje sam doneo iz prirode i poneko seme.


Huan je cveće, osim oko stabala zasadio i u saksije napravljene od starih pantalona, a na zidu, u okvire zatvorenih izloga razapeo je držače i na njih zakačio stare cipele "oplemenjene" saksijama. Biljke je sadio u obuću svih vrsta od cipela do čizama, a prolaznici ga sada mogu videti svake večeri, kad sunce počne da zalazi kako brine o svojim biljkama.

Preneto sa sajta Somosmalasana.com
Slike: Somos Malasana

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem