ZAŠTO ZDRAVI LJUDI NEMAJU BEBU?

22.06.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 623 | Autor: | 0

Šta se dešava kada muškarac i žena ne mogu da dobiju dete, a sa njima je sve u redu?

Čak i kada izaberete partnera i odlučite da sa njim imate dete, može da se dogodi da imate probleme i prosto ne možete da zatrudnite, iako je biološki sve u savršenom redu.
- Ideja da jajne ćelije biraju spermatozoide je nova na polju proučavanja ljudske plodnosti - kaže klinički embriolog Danijel Brajson sa Univerziteta u Mančesteru.
Stručnjaci sa Univerziteta u Stokholmu i Mančesteru su, međutim, utvrdili da se baš to dešava kada su testirali folikularnu tečnost koja okružuje jajne ćelije.
Jajne ćelije u tečnost ispuštaju „hemijske privlačivače“, jedinjenja koja na hemijskom nivou komuniciraju sa spermom.
Iako tačan hemijski sastav tih jedinjenja tek treba da se utvrdi (neki stručnjaci misle da se u njima između ostalog nalazi i progesteron), naučnici su utvrdili da može da utiče na spermatozoide da skrenu sa svoje putanje.
Istraživači su izložili spermatozoide folikularnoj tečnosti dve žene, od kojih je jedna bila partnerka, a druga potpuni stranac.
Osim toga, zato što spermatozoidi ne mogu u prirodnim okolnostima da odjednom budu izloženi folikularnoj tečnosti dve žene, tim je takođe sproveo testove izlaganja spermatozoida jednoj, pa onda i drugoj tečnosti.
Sve u svemu, naučnici su testirali spermatozoide i folikularne tečnosti 60 parova, koji već prolaze kroz medicinske tretmane.
- Folikularna tečnost različitih žena privlači spermu specifičnih muškaraca - zaključili su naučnici, utvrdivši da jajne ćelije privlače od 18 do 40 odsto više spermatozoida od poželjnih muškaraca.
Takođe, odluka jajnih ćelija o poželjnosti sperme određenih muškaraca nije se uvek poklapala ni sa izborom partnera, odnosno činjenica da se radi o partnerima nije uticala na povećanje privlačnost spermatozoida.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem