LIČNA PRIČA: KAKO SAM POBEDILA KANCER

11.06.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 553 | Autor: | 0

Sandra Žubori iz Bačke Palanke gotovo čitavu poslednju deceniju provela je u borbi sa najtežim protivnikom

Svet u kome živimo ima mnogo heroja. Onih koji su pobedili najveće bitke, one najteže. Sandra Žubori iz Bačke Palanke, jedna od žena koja je uspela da prevaziđe sebe, druge, očekivanja i bolest.

- Kada sam se razbolela, moja mlađa devojčica imala je devetnaest meseci. Gledala sam je tako nežnu i malu, i dok sam je dojila u glavi mi je jedino bilo da su moje kćerke moj život i moj smisao. Izraslina na dojci u tom trenutku bila je zaista velika, mogla se videti golim okom - priča Sandra i nastavlja: - Potajno sam se nadala da će nestati. Bojala sam se da razmišljam šta bi to moglo da bude i ignorisala sam savet doktora da odmah nakon porođaja odem na pregled.
Sandra je četiri godine pre nego što će po drugi put zatrudneti na jednoj dojci napipala grudvicu veličine zrna pirinča.
- Nisam bila uznemirena i nisam razmišljala šta može biti. Nisam mogla zamisliti da može biti rak, imala sam trideset i šest godina i odagnala sam takve misli - dodaje naša sagovornica.
Nakon nagovora svekrve i majke ipak je otišla da se pregleda, ubeđena da ima cistu.
- Pošto me je doktor pregledao, upitao me je: "Zašto Vi to zovete cista, To nije cista, Vi imate zloćudni tumor na dojci". Izašla sam iz klinike i rekla majci da doktor laže, da ne zna svoj posao, jer je bilo nemoguće da se to meni desi. "Odbijam da prihvatim", rekla sam joj. Mamografija će sutra pokazati istinu, a bila sam ubeđena da je to i istina koju želim da čujem. Ali, nije bilo kako sam očekivala - seća se Sandra.
Kako kaže, nije bila svesna šta ima i šta će se desiti. Tada se, ističe, nije pričalo i pisalo o tome i nije bila podignuta svest o kanceru kao što je danas.
- Mislila sam da se sa operacijom sve završava i da ću potom moći da nastavim život. Nisam shvatala ozbiljnost situacije. Nalaz je potvrdio da je izvađeno četrnaest limfnih žlezdi. Rezultat je bio odličan, tumor se nije proširio. Odbila sam hemoterapiju, ali sam tridesetpet puta bila na zračenju u Sremskoj Kamenici. Sama sam se borila sa tim - naglašava gospođa Žubori.

Bila sam sama
Otac je umro, muž je radio u inostranstvu, nije, htela da opterećuje majku i sama je svakodnevno brinula o svojim kćerkama.
- Oduvek sam bila jaka, ali niko nije znao za moje mučnine i drhtavice koje su trajale satima. Sklupčana u mraku sobe sama sam se borila sa demonima - priča naša sagovornica.
Ovo iskustvo ju je, naglašava, navelo da počne da analizira svoj život. Shvatila je da je veoma nezadovoljna i da se nalazi u kalupu, programirana obavezama i posvećena svemu osim sebi.
Nedugo zatim, odselila se u Nemačku. Bila je depresivna i nije imala životnu radost. Shvatila je da mora nešto da promeni.
- Godine 2012. prestajem da pijem terapiju koju sam dobila i počinjem da gledam u sunce do petnaest minuta dnevno. To iskustvo mnogo me je promenilo. Počela sam da treniram, zdravo sam se hranila i snaga je počela da raste u meni. Shvatila sam da je fizička aktivnost najvažnija. Barem je to bilo u mom slučaju - kaže Sandra i nastavlja:
- Odlučila sam da se razvedem i počnem da živim nov život. Da pokušam da stavim svoje potrebe na prvo mesto. Bolest je tada još uvek mirovala, rezultati su bili uredni. Primala sam tamoksifen pet godina.
Kada je Sandra 2014. godine otišla na osmu redovnu kontrolu mamografije, lekari su ponovo otkrili tri tumora u istom kvadrantu u kome je i ranije imala.
- Sećam se, kiša je padala, ulica se zavrtela pred mojim očima. Vratilo se. Bojim se i plačem. Želela sam da je to film koji će se završiti i ja ću zaspati. Ponovo klinika, ponovo hirurgija, doktori, analize, beli čaršafi, miris bolnice. Opet. I zato se kancer i vratio. Prepisali su mi pogrešne tablete posle operacije. Izvadila sam još šest tumora iz ožiljka - ističe naša sagovornica i dodaje:
- Posle dve godine - metastaze na kostima. Ukupno sam operisala jedanaest tumora i sada imam još dva tumora koja stoje. Jedanaest puta napipala sam grudvice i hladni znoj me je oblio. Nisam ni znala šta sam sve prošla i koliko patnje je bilo u mom životu. Trudim se da ne mislim na to. Promenila sam doktora i kliniku. Nisam mogla više da izdržim. Počeli su da me obuzimaju panični strahovi, nesanice, izgubila sam petnaest kilograma. Gubila sam snagu i volju da živim. Gledala sam kako se gasim i kako nestajem, nisam želela da umrem, a umirala sam. Ipak, nada se pojavila. Čekala sam da uđem po rezultat kod najboljeg nemačkog doktora. Sa jedne strane bivši, a sa druge sadašnji muž i deca. Svi se tresemo. Bila sam spremna na sve i gledala sam perike koje ću da kupim. "Nećete umreti. Metastaza ima najbolju prognozu na kostima, za to ima leka", rekao mi je doktor.

Zahvalna za život
Od tada pijem kalcijum i vitamin D, na četiri nedelje dobijam injekciju za metastaze i svakih šest meseci idem na CT kontrolu. Imala sam još tumora koje su doktori odlučili da prate. I dan-danas ih imam i živim sa njima. Imam jedan na grudnoj kosti i jedan na šestom rebru koji su se kapsulirali i ne miču se, dodaje Sandra.
Kada se razbolela, prvih godinu dana Sandra je bila vegan, a onda je polako u jelovnik ubacivala jaja i kozje proizvode, zatim slaninu i hleb.
- Dok sam bila vegan, uz sebe sam uvek imala staklenu flašu smutija. Sladila sam se urmama i jezgrastim plodovima. Koristila sam pet bezglutenskih žitarica: kinou, heljdu, proso i integralan pirinač. Kuvala sam po makrobiotičaru Micio Kušiju.
Danas je Sandra, kako naglašava, zahvalna što je živa i što je dobila šansu da živi svaki trenutak onako kako želi.
- Vratila mi se vera u ljubav. Sve ima svoj razlog i sve se u životu dešava uzorčno-posledično. Sada sam "sebična" i postala sam svoja bez griže savesti. Sreća je da me drugi imaju, kakva god da sam, nego da me nemaju. Najbitnije je osluškivati sebe i sebe voleti istinski, slušati svoj unutrašnji glas i pratiti ga. Nikada nas neće odvesti na pogrešan put - konstatuje gospođa Žubori i zaključuje:
- Sadašnji život za mene nije kraj. Rešila sam da CT pokaže da nema ni traga od kancera. Uspeću, a znam i kako.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem