LIČNA PRIČA: KAKO SU NAM BILJKE POMOGLE DA SMANJIMO STRES

10.06.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 536 | Autor: | 0

Dragana i Filip Kljajin, mladi roditelji iz Novog Sada uspeli su da nađu način kako da ublaže tenzije u međusobnom odnosu i ulepšaju sebi život

Biljke su, po meni, Boginje svakog prostora. One osvežavaju, ulepšavaju i čine prostor i ljude smirenim - priča Dragana Kljajin iz Novog Sada. Ovo je njeno iskustvo.
- Roditeljstvo nam je, sem beskrajne ljubavi i sreće, u paketu donelo velike količine stresa, umor, neispavanost, zabrinutost, manjak slobodnog vremena… Sve se to gomilalo u nama, dovodilo do lošeg raspoloženja, a ponekad i svađe. Svesni svega toga tražili smo način da se malo oporavimo, opustimo i izbegnemo stresne situacije.
Svoje detinjstvo čuvam u najlepšem sećanju - i veliku kuću i lepo uređeno i negovano dvorište puno cveća i zelenila. S obzirom da i muž i ja gajimo ljubav prema biljkama, a sa dolaskom dece mnogo više pazimo na očuvanje životne sredine, rešili smo da stvorimo oazu u svom stanu. Biljke su na nas oduvek delovale umirujuće, i pri tom čiste vazduh, ulepšavaju prostor.
Stan u kojem smo živeli kada smo dobili prvo dete bio je u potkrovlju, mračan sa slabom cirkulacijom vazduha, pa nam ništa nije uspevalo. Druga trudnoća je uhvatila maha i imali smo u planu preseljenje u veći i svetliji stan, pa smo stalno zamišljali i pravili plan šta bismo mogli da gajimo. Najzad, preseljenjem u novi stan dobili smo veći prostor prepun dnevne svetlosti, pa smo se odmah bacili na posao. Nekoliko biljaka koje smo dobili smo razmnožili, presadili u veće saksije i uzeli pelcere. Zasadili smo i mnogo začinskog bilja koje nam je korisno u kuhinji.
Presađivanje, negovanje, zalivanje, hranjenje. Pazimo da imaju dovoljno vode, da im se grančice ne slome, kupamo ih… Sve su to neke od stvari koje odgovorno obavljamo.
Moj muž je zaslužan za svaki prelepo negovani listić u svakom kutku naše kuće jer vrlo odgovorno i posvećeno pazi na njih. To je sjajan hobi i za muškarce.

Možda ćete pomisliti da smo sebi napravili odgovornost više, ali nije tako. Neko ima kućnog ljubimca, pa brine o njemu - tako je i sa biljkama, samo što one ne zahtevaju baš svakodnevnu pažnju i samim tim nisu svakodnevna obaveza. Antistresno deluju na nas jer više nismo fokusirani samo na ono što je teško i što nas brine. Sada imamo svakodnevni izlazni ventilčić, biljke. Umiruju samim tim što borave u našem životnom prostoru, čiste nam vazduh i ulepšavaju nam dom. Oduševljenje kada kupimo neku novu biljku pa joj biramo adekvatno mesto u stanu ili odgovarajuću saksiju je neprocenljivo.

Ako niste sigurni da li je baš to za vas, pokušajte.
Napravite park prepun zelenila u svom domu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem