7 DOBRIH RAZLOGA ZA CINK

08.06.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 1271 | Autor: | 0

Nemojte čekadi novu epidemiju, uzmite na vreme mineral koji podiže imunitet

Cink ima puno različitih i izuzetno značajnih uloga u našem organizmu. Najpoznatiji je kao pojačivač imuniteta, ali ima i druge važne uloge. Učestvuje u našem rastu i razvoju, poboljšanju varenja i apsorpciji svih drugih hranljivih sastojaka i nutrijenata, kao i u regulisanju insulina i dopamina u organizmu.

Cink takođe pomaže u regulisanju proizvodnje hormona i regulacije plodnosti, pri rastu i obnavljanju mišića. Ima ulogu da spreči starenje (budući da deluje kao antioksidans u telu), ali i deluje protiv upala.
Ovaj mineral se nalazi svuda u telu: u ćelijama, tkivima i organima, ali se većina cinka nalazi u mišićima i kostima. Prednosti cinka često nisu dovoljno istaknute, ali je to je mineral koji je od suštinskog značaja za naše zdravlje.

Na ovih 7 načina cink pospešuje naše zdravlje:

Povećava seksualnu želju
Ako vam je libido smanjen, to može biti znak da imate manjak cinka. Kliničke studije povezale su nedostatak cinka sa niskim nivoima testosterona kod muškaraca i estrogena kod žena.

Poboljšava izgled kože
U jednoj dermatološkoj studiji otkriveno je da cink pomaže u uklanjanju akni (bubuljica). U navedenoj studiji bubuljice su se smanjile za 85% posle primene cink-sulfata.

Pomaže bržem ozdravljenju i izlečenju rana
Nedostatak cinka usporava zarastanje rana i infekcija, tako da je optimalno unošenje cinka od suštinskog značaja za zaštitu kože. U nedavnoj studiji je dokazano je da se lokalna upotreba cinka pokazala boljom od oralne terapije u zarastanju rana na koži i stimulisanju rasta novog sloja kože.

Jača imuni sistem
Prema evropskom časopisu imunologije, našem telu je potreban cink da bi se podstakao rad T ćelija, limfocita koji regulišu naš imunološki sistem i napadaju zaražene ili kancerozne ćelije.

Zaštita od prehlade
U studiji objavljenoj u časopisu američkog farmaceutskog udruženja, naučnici su zaključili da cink može smanjiti trajanje i težinu simptoma prehlade. Rezultati su se pokazali u roku od 24 sata od pojave simptoma prehlade.

Protiv depresije
Neurolozi ističu da neuroni, koji regulišu reakciju mozga i tela na stres, sadrže cink u znatnoj meri. Nizak nivo cinka u organizmu povezuje se sa depresijom.
Nedavna studija pokazala je da su pacijenti, koji su uzimali ovaj mineral u kombinaciji sa terapijom antidepresivima, značajno smanjili depresivne simptome, u poređenju sa onima koji su koristili samo antidepresive.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem