SAMO JEDNA KAP SAČUVAĆE SVE BILJKE U VAŠOJ BAŠTI

29.05.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 2194 | Autor: | 0

Antiseptik šititi biljke od trulenja, gljivičnih infekcija i pepelnice

Jode je antiseptik širokog spektra koji eliminiše široko polje bakterija, gljivica i drugih "napasnika", uzročnika upalnih procesa kod ljudi. Da li ste znali da jod možete da koristite u bašti?

Protiv plamenjače
Da biste sprečili plamenjaču na paradajzu potrebno je da napravite sledeći rastvor:
9 litara vode pomešajte sa litrom surutke i dodajte 2 ml apotekarskog joda (5% koncentracije). Nakon 12 do 14 dana od presađivanja biljke, prskajte je ovim rastvorom i nastavite redovno prskanje svakih 10 do 12 dana.
Ako primetite prve lezije na biljkama, odmah ih izvadite, a ostatak isprskajte ovim rastvorom i ponavljajte prskanje svakih 5 dana.

Protiv pepelnice
Pepelnica najčešće napada krastavce, tikvice i bundeve.
Ako primetite prve znake ove bolesti tretirajte biljke rastvorom (9 litara vode, 1 l surutke, 1 ml joda), ponavljajući postupak svakih 5 do 7 dana. Ako budete uporni možete potpuno eliminisati pepelnicu iz bašte.
Iskusni baštovani će vam reći i da biljke tretirane rastovorom joda duže rađaju. Čak i ako nema znakova pepelnice, prskajte krastavce ovim rastvorom svakih 10 do 12 dana.
Ako je od pepelnice "stradalo" neko drugo povrće ili sadnice, ukrasno drveće ili drugo, tretirajte ga rastvorom joda, 5 ml joda rastvorite u kanti vode.

Trulež krastavca
Napravite rastvor od 10 litara vode i 1 ml joda, pa sa njim tretirajte koren krastavca i sprečite truljenje koje je neizbežno tokom vrućeg i kišnog perioda. Svaki grm krastavca polijte sa litar ovog rastvora.
Istim rastvorom možete da tretirate i tikvice, s tim što možete na 10 l vode da dodate čak 5 ml joda.

Da kupus bude zdrav
Kupus voli jod. Da bi kupus bio zdrav zalivajte ga sa rastvorom od 10 l vode u koju ste dodali 2 ml joda. Svaku biljku zalijte sa 1 litrom ovog rastvora. Videćete kako "glava" kupusa raste kao "iz vode".

Jabuke
Od truleži možete zaštiti i jabuke ako ih isprskate rastovorom od joda (10 l vode i 10 ml joda). Prska se list i plod i to 10 dana pre berbe.

Grožđe
Zaštitite grožđe tako što ćete napraviti rastvor od 10 litara vode i 8 ml joda i sa njim obilno isprskajte listove i plod. Deset dana pred branje nemojte da koristite ovaj rastvor.

Da biste dezinfikovali bilo koje seme, potrebna vam je samo jedna kap farmaceutskog joda razblažena u 1 l destilovane vode. U taj rastvor natopite gazu ili pamučnu krpu pa je dobro iscedite, te u nju umotajte seme i ostavite da odstoji 6 do 8 sati. Posle toga seme osušite na sobnoj temperaturi i posejte.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem