KAKO SMRŠATI POSLE PEDESETE

23.05.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 825 | Autor: | 0

Nakon pedesete telo svakog dana sagoreva oko 250 manje kalorija nego ranije


Nakon pedesete telo svakog dana sagoreva oko 250 manje kalorija nego ranije i ako ne promenite navike gomilanje kilograma je neizbežno.
"Mišićna masa se smanjuje 3 do 5 posto svakih deset godina nakon navršene 35. godine što nepovoljno utiče na sagorevanje masti. Kako telo stari potrebno mu je sve manje energije, a većina osoba ne menja prehrambene navike kako bi se prilagodile toj situaciji. Posledica je povećanje telesne mase i to se uglavnom događa polako, ali sigurno", objašnjava dr Luiza Petre iz Maunt Sinaj škole medicine za portal Prevenšn.

Prenosimo savete stručnjaka namenjene damama starijim od pedeset godina.
1. Razgovarajte sa lekarom pre počinjanja dijete
Bitno je pre promene načina ishrane proveriti opšte stanje zdravlja. Možda i ne znate da ste u stanju predijabetesa.

2. Proverite hormone
Kako starimo, progesteron, testosteron i drugi hormoni opadaju, i u telu se talože masnoće, kaže Dženifer Brns, naturopata. "Treba proveriti hormone tiroide i druge, a zatim preduzeti odgovarajuće korake da se vrate u ravnotežu. Ponekad je to duži put, ali višestruko koristan", kaže Brns.

Dr Tami Meraglia, autorka knjige Tajna hormona, kaže da je hormon na kojeg bi dame trebalo da paze nakon pedesete godine testosteron. "U medicinskoj zajednici dosta se raspravlja o učincima gubitka estrogena, ali malo je ljudi svesno važnosti dovoljnog nivoa testosterona koji može pomoći ženi da smršaju", kaže dr Meraglia. Istraživanja pokazuju da izbalansiran nivo testosterona smanjuje nivo glukoze u krvi, što može pomoći u podsticanju gubitka kilograma i smanjivanju tvrdokornih masnoća na trbuhu.

Postavi realne ciljeve
Izjava da ćete izgubiti 20 kilograma za mesec dana nerealna je i nezdrava. „Budite iskrene prema sebi. Ako unosite promene u život za to je potrebna hrabrost i mentalna snaga", kaže dr Petre. Razdvojite velike ciljeve na manje, ostvarive.

Tražite savet nutricioniste
Ako niste sigurni koji od načina ishrane je najbolji za vas razgovarajte s nutricionistom.

Dobar plan
"U dobu od 50 godina sigurno znate da radikalni pristupi poput izbacivanja masnoća, ugljenih hidrata i slično ne deluju. Umesto toga sledite mediteransku ili DASH dijetu, odnosno onu koju vam je preporučio nutricionista", kaže Džilijan Majkls, fitnes trener.

Ne preskačite treninge
Tajna gubitka kilograma nakon pedesete je povećanje mišićne mase s ciljem ubrzavanja metabolizma (mišići troše više kalorija od masti), a sada imate u proseku 20 posto manje mišićne mase nego u dvadesetim. Preporučuje se dizanje tegova, odnosno rad na spravama dva puta nedeljno. Važno je vežbati sve mišićne grupe i povremeno menjati rutinu.

Probušite kašiku
"Nakon pedesete telo sagorejeva oko 250 manje kalorija svaki dan. Dakle, ako nastavite da jedete kao ranije i ne povećate fizičku aktivnost neminovno ćete dobiti na težini. Izbacite nutritivno bezvrednu hranu i zamenite je s puno voća, povrća, integralnih žitarica i nemasnih proteina, ", kaže Kejti Feraro, nutricionistkinja.

Smanjite stres i spavajte dovoljno
Pridržavanje rutine vežbanje i unosa obroka bez obzira na dnevni raspored daje telu ono što mu je potrebno i tako donekle smanjuje stres. Potrudite se da spavate sedam do osam sati jer u menopauzi uobičajeno da u dva ujutro gledate u plafon ležeći u krevetu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem