BOLESTI RAZLIČITO UTIČU NA ŽENE I MUŠKARCE

19.05.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 294 | Autor: | 0

Kada su bolesne dame osete više simptoma, jači pol trpi ozbiljnije posledice

Bolujemo od istih bolesti, ali ih osećamo različito i trpimo drugačije posledice. Kako neke bolesti i stanja utiču na muškarce a kako na žene?


Gubitak kose
Veća je verovatnoća da će muškarci izgubiti kosu kada ostare, nego žene. To se događa jer testosteron ima veći uticaj na njihovu kosu. Testosteron se pretvara u dihidrotestosteron koji kosu čini kraćom i tanjom. Sam gubitak kose kod muškaraca može započeti već u 20-im godinama, dok kod žena to neće biti uočljivo sve do pedesetih ili šezdesetih godina.

Akne
Žene imaju više akni, pogotovo za vreme menstrualnog ciklusa i kasnije tokom menopauze, jer im je nivo hormona poremećen. Ipak oba pola mogu imati akne od detinjstva do odraslog doba, iako kod muškaraca to obično traje duže jer proizvode više sebuma, masnoća odgovornih za pojavu akni, prenosi Brajt sajd.

Multipla skleroza
Multipla skleroza jedva do tri puta je češća kod žena nego kod muškaraca. Međutim, ozbiljnost i teži slučajevi bolesti prisutniji su kod muškaraca nego kod žena. Kada je u pitanju progresivan oblik ove bolesti, čini se da je broj obolelih muškaraca veći od broja obolelih žena.

Osteoporoza
Žene imaju četiri puta veću verovatnoću da će razviti osteoporozu od muškaraca. To je stanje najčešće kod žena starijih od 50 godina, zato što su ženske kosti lakše i tanje, ali i zato što žene obično žive duže.

Moždani udar
Žene, s čak 55.000 slučajeva više, doživljavaju moždani udar češće nego muškarci. Svake godine od moždanog udara umire više žena nego muškaraca. Iako i muškarci i žene osećaju iste simptome moždanog udara, žene takođe mogu osetiti i neke dodatne, kao što su: otežano disanje, halucinacije, nesvestica, povraćanje, uznemirenost i štucanje.

Srčani udar
Većina muškaraca i žena koji su preživeli srčani udar požalili su se na isti osećaj - težinu koju su uporedili sa "slonom koji sedi na grudima." Međutim, neke žene navele su da nisu osetile pritisak u grudima. Umesto toga, one su pritisak osetile u gornjem delu trbuha, imale vrtoglavicu i kratak dah ili nesvesticu.

Depresija i anksioznost
Žene doživljavaju depresiju i anksioznost češće od muškaraca. To je obično zbog toga što žene doživljavaju stvari koje muškarci uglavnom ne proživljavaju, na primer nejednakost u prihodima, podređeni socijalni status kao i druge socio-ekonomske razlike.

Žene pogađaju i različite vrste depresije koje muškarci nikada neće doživeti, kao što su postporođajna depresija ili anksioznosti za vreme menstrualnog ciklusa, perimenopauze ili menopauze.

Infekcije mokraćnih organa
Infekcije mokraćnog organa češće su kod žena nego kod muškaraca jer je ženska uretra kraća i bakterije lako savladaju udaljenost. S druge strane, kod muškaraca je to stanje komplikovanije, jer infekcije često imaju više veze s blokiranim mokraćnim sistemom i nemogućnošću uriniranja, a ne bakterijama.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem