MANJE SELENA VIŠE KILOGRAMA, STRESA I UMORA

16.05.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 1090 | Autor: | 0

Prepoznajte simptome koji ukazuju da je vreme da uzmete suplemente selena ili da promenite jelovnik

Selen je veoma snažan antioksidans koji štiti od slobodnih radikala - nestabilnih molekula koji mogu da oštetite telesne ćelije i tako podstaknu nastanak bolesti. Istraživanja su pokazala da selen pomaže u prevenciji raka, srčanih bolesti, reumatoidnog artritisa, astme i drugih hroničnih bolesti.
Pozitivno utiče na mentalno stanje i raspoloženje - istraživanja pokazuju da su osobe s niskim nivoom selena u krvi sklonije depresiji.
Osim ishrane na nivo selena u organizmu utiču i starost osobe i zdravstveno stanje. Iako je teško ustanoviti da nekoj osobi nedostaje selen, neki simptomi mogu biti putokaz za promenu jelovnika ili uzimanje suplemenata.

1. Gubite kosu
Jedan od najvažnijih zadataka selena jeste pomoć pri pretvaranju postojećeg T4 hormona tiroide u aktivniji T3, objašnjava dr Stejsi Smol. Ako nemate dovoljno selena u organizmu, možete primetiti da gubite kosu.

2. Umorni ste
Sledi iz prethodnog simptoma - hipotireoza može da izazove umor. Naravno, lekar je taj koji će utvrditi da li se vaš umor može ublažiti uzimanjem selena.

3. Gojite se
Kada primetite da se gojite bez nekog vidljivog razloga, dobro je znati šta je uzrok. Opet, potreba štitne žlezde za selenom mogla bi i ovde da igra veliku ulogu.

4. Ne funkcionišete kao obično
Neka istraživanja ukazuju da dovoljan unos selena znatno smanjuje rizik od nastanka raka, posebno raka creva, bešike i prostate.

5. Stalno ste bolesni
Bez selena imunitet ne funkcioniše pravilno i deficit ovog minerala može da bude uzrok lošeg zdravstvenog stanja.

6. Stalno ste pod stresom
Selen je jak antioksidant koji štiti od bolesti i oksidativnog stresa koji veoma šteti ćelijama u celom telu. Naučite kako da se smirite, spavajte dovoljno i krećite se. Ali i pazite na nivo selena u telu.

Među najboljim izvorima selena su smeđi šampinjoni, šitake pečurke, plava riba (npr. sardela, tuna, losos, skuša) i plodovi mora (ostrige, jastog, morski račići) i celovite žitarice (ovas, ječam, smeđi pirinač).
Značajne količine selena sadrže beli i crni luk, teleća jetra, jagnjetina, ćuretina, piletina, punomasno mleko, semenke suncokreta, brokoli, kupus i kokos.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem