KINESKO REŠENJE ZA KORONAVIRUS KRIJE SE U LEKOVITOM BILJU

11.05.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 839 | Autor: | 0

Otkrivena tajna: Od 16. februara, 87% svih tretmana širom Kine obuhvatalo je tradicionalnu kinesku medicinu kao deo protokola za lečenje


Na početku epidemije, Državna komisija za zdravlje Kine preporučila je lekarima da pacijente leče kombinacijom zapadnih lekova koji se koriste za lečenje HIV-a i virusa, u zavisnosti od težine bolesti.
Međutim, Vlada Kine ubrzo je počela da razmatra kako da lečenje dopuni lekovima koji su sastavni deo njenog identiteta - tradicionalnom kineskom medicinom. I u tome ima mnogo pristalica.
- Mislim da je to ispravan pristup - kaže Čeng Lang-Či, profesor farmakologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Jejl - Dokazi stižu i mi tim dokazima moramo da opovrgnemo sumnje.
Ipak, do sada ne postoje ozbiljne kliničke studije koje potvrđuju da korišćenje raznih biljaka može da pomogne u borbi protiv smrtonosne bolesti. Stručnjaci kažu da ovaj alterrnativni režim može da pomogne u ublažavanju simptoma kao što su otoci u plućima, uz manje nuspojave. Kritičari kažu da upotreba takvih preparata izaziva zabrinutost za sigurnost pacijenata.
Upotrebu ovih drevnih kineskih lekova snažno podržava Si Đinping, predsednik Kine. Preporučio je da zvaničnici podjednako ističu važnost tradicionalnih kineskih lekova, koliko i onih zapadnih. Njegova vlada pozvala je da se ovi lekovi promovišu i u njihovoj ruti "Pojas i put".
U okretanju tradicionalnoj medicini, Kina se oslanja na prethodno iskustvo. Tokom teškog akutnog respiratornog sindroma, poznatijeg kao SARS, tokom 2002. i 2003. godine, lekari su otkrili da steroidi propisani za smanjenje upale imaju štetne sporedne efekte, poput slabljenja kostiju. Kineska medicina bi, kako su rekli, ublažila neke od ovih neželjenih reakcija.

Zapadna medicina nema bolji odgovor
U svom planu lečenja, Nacionalna zdravstvena komisija preporučila je lekove tradicionalne kineske medicine koji se mogu koristiti sa antiretrovirusnim lekovima za HIV, kao što su lopinavir i ritonavir.
Većina bolnica odmah je počela da koristi kombinaciju zapadnih i kineskih lekova. Ubrzo, Pekinško zdravstveno odeljenje izvestilo je da postoji značajan broj izlečenih pacijenata lečenih tradicionalnim kineskim lekovima, zajedno sa drugim lekovima.
A u Guangdžou, velikom gradu na jugu Kine, zdravstveni zvaničnici rekli su da većina pacijenata više nema groznicu, a polovina njih kašalj. Ozdravili su nakon upotrebe tradicionalnih kineskih i drugih lekova.
Lekari sprovode klinička ispitivanja kako bi testirali efikasnost tradicionalne kineske medicine u Vuhanu, epicentru epidemije koronavirusa, izvestio je doktor Čeng, stručnjak sa Jejla, koji je i predsednik Konzorcijuma za globalnu kinesku medicinu, akademiji na terenu.
Džang Čianfeng, tradicionalni kineski lekar iz United Famili Health, vrhunske bolnice za bogate ljude u Pekingu, rekao je da su ovi lekovi sigurni, efikasni i lako se dobijaju.
- Zapadna medicina nema bolje odgovore na ovaj virus - rekao je gospodin Džang - Kinezi su epidemije ovakvih razmera doživeli više puta u hiljadugodišnjoj istoriji. Da tradicionalna kineska medicina nije bila efikasna, kineski narod bi već bio uništen.
Nakon izbijanja SARS-a, Svetska zdravstvena organizacija je proučavala upotrebu tradicionalne kineske medicine u tom periodu i utvrdila da je bezbedna, da ima mogućnosti da ublaži simptome, kao što su umor i nedostatak daha. Istraživači iz Sjedinjenih Država i sa Tajvana otkrili su da određeno bilje može da suzbije virus ako se propiše u određenim dozama, dok su u drugim studijama njihova otkrića označena kao nepouzdana.
Od 16. februara do danas, skoro 87% svih tretmana širom Kine obuhvatalo je tradicionalnu kinesku medicinu kao deo protokola za lečenje.
Na osnovu tradicionalnih TCM protokola, četiri glavne mešavine pokazale su efikasnost.
U svim kombinacijama koren sladića bio je glavni sastojak koji se koristio.
Naime, koren sladića koristi se u tradicionalnoj kineskoj medicini, kao i u indijskoj aiurvedskoj medicini već vekovima, posebno za respiratorne tegobe i bolesti, uključujući upalu pluća.
U novoj studiji, objavljenoj u časopisu Lanset, dokazano je da su se u Hubeju sto dva inficirana pacijenta, sa blagim simptomima kovida19, svi oporavili samo uz upotrebu preparata tradicionalne kineske medicine, a simptomi i groznica nestali su u još kraćem roku.
Pored toga, kod pacijenata sa teškim stanjem, primena ovih preparata, zajedno sa raznim antivirusnim protokolima, pomogla je ubrzanju procesa oporavka.
Vodeni ekstakt ćing fei paidu (KPD) pokazao se efikasan i dobio je različite nazive, kao što je formula 1 u Guandungu, antivirus u Šangaju, itd. Državne farmaceutske kompanije masovno ga proizvode i prodaju u Kini, ali je zabranjen za izvoz.

Opšti recept u planu lečenja
Sastojke ćing fei paidu dekokta čine: efedra (Ephedrae herba), sladić (Glycyrrhizae radix et Rhizoma praeprata cum melle) i još devetnaest biljaka: Armeniacae semen amarum, Gypsum fibrosum, Cinnamomi ramulus, Alismatis rhizoma, Polyporus, Atractylodis macrocephalae rhizoma, Poria, Bupleuri radix, Scutellariae radix, Pinelliae rhizoma praepratum cum Zingibere et Alumine, Zingiberis rhizoma recens, Asteris radix et rhizoma, Farfarae flos, Belamcandae rhizoma, Asari radix et rhizoma, Dioscoreae rhizoma, Aurantii fructus immaturus, Citri reticulatae pericarpium i Pogostemonis herba.
Ovaj preparat tradicionalne kineske medicine prihvaćen je kao opšti recept u planu lečenja kovida19 u Kini.
Cu Mao, predstavnik proizvođača tradicionalne kineske medicine u Hubeju, kaže da izdaje više od dvadeset hiljada recepata dnevno na zahtev vlade.
Ova drevna medicinska praksa uči da bolest proizlazi iz neravnoteže u organizmu i da neki ljudi imaju "toplu" konstituciju, što ih čini ranjivim na visoku temperaturu i upale. Kada neko dobije temperaturu ili respiratornu bolest, nije neuobičajeno da Kinezi kažu: "Imate vatru."
Lekari su utvrdili da je koronavirus "topla" bolest, i zato bi trebalo da budu propisani lekovi za "uklanjanje toplote".
Nejasno je kako nauka deluje kod ovih lekova. Problem komplikuje to što ne postoji standardizacija za ove biljke.
Ipak, u Kini mnogi su satima stajali u redu kako bi kupili biljnu mešavinu, nakon što su dva instituta koje podržava vlada objavila studiju u kojoj se tvrdi da je bila efikasna da spreči širenje koronavirusa.
- Spremni smo da delimo kinesko iskustvo i kinesko “rešenje” lečenja kovida19 i omogućimo drugim zemaljama da upoznaju kinesku medicinu, da je razumeju i da je koriste - kaže Đu Đanhong, zamenik šefa kineske nacionalne administracije tradicionalne kineske medicine i dodaje:
- Prilagođavanjem zdravlja celog tela i poboljšanjem imuniteta, TCM može da pomogne u stimulaciji pacijenta da se odupre i odbrani od bolesti, što je efikasna terapija.
Foto: Profimedia

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem