SME LI SE POPITI JOGURT KOJEM JE ISTEKAO ROK TRAJANJA?

07.05.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 1851 | Autor: | 0

Datim je manje važan od ukusa i mirisa naptika

Da li je u bezbedno jesti jogurt nakon isteka roka trajanja i šta se najgore može dogoditi ako se ga ipak pojedete?

Kad sledeći put nađete jogurt kojem je istekao rok trajanja nemojte ga baciti jer datum označen porukom ’najbolje upotrebiti do’, ne znači da mu je istekao rok trajanja, nego da ga je najbolje upotrebiti ga do navedenog datuma.

"Mnogo se toga svodi na kvalitet, a ne na pitanja sigurnosti", objašnjava dr Benjamin Čapman, profesor sa Univerziteta Severna Karolina. U osnovi, datum utisnut na jogurtu samo znači do kada proizvođač garantuje da je kvalitet jogurta odličan. Dakle, možete jesti jogurt i nakon što mu je istekao rok trajanja. "Nakon isteka datuma postaće kiseliji zbog fermentacije", kaže Čapman i objašnjava: "Međutim, to ne znači da je zdravstveno sigurno pojesti jogurt koji mesecima stoji u frižideru. Neotvoren jogurt uglavnom možete jesti još oko mesec dana nakon što mu je istekao rok trajanja."

Ako jogurt otvorite i ostavte ga u frižideru, može trajati najviše nedelju dana.

Kako možete biti sigurni da je jogurt još dobar?
Stvari su jednostavne kaže Čapman, pomirišite jogurt, ako ima loš miris bacite ga. Ako mu je miris dobar, a ukus loš takođe ga bacite. Ako su mu dobri i ukus i miris možete ga piti.

Šta se može dogoditi, ako popijete pokvaren jogurt?

"Ako popijete jogurt koji je bio zatvoren, izazvaće nemir u crevima, ali teško da će do toga doći jer ćete po ukusu prepoznati da ne valja. Ako pojedete pokvaren jogurt koji je stajao otvoren u frižideru do čega takođe teško može doći možda dobijete proliv, grčeve i povraćate", tumači Gans.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem