KOJE CVEĆE VOLI HLADOVINU

06.05.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 3496 | Autor: | 0

Raskošne biljke za balkon i baštu bez sunca: begonija, lobelija, rododendron, muškatle

Vrt ili balkon okrenut ka severu najčešće nema dovoljno svetla, pa mnogi odustaju od gajenja cvetnih biljaka. To je loša odluka, s obzirom na to da postoji mnoštvo biljaka koje ne podnose sunce, već im prija senovit položaj.

Takve su, recimo, muškatle. Iako ovom cveću prija svetlo, nimalo im ne odgovara direktno sunce, jer se na listovima pojavljuju opekotine. Muškatle uživaju u senovitom prostoru terasa, balkona, prozora, vrtova. Idealna temperatura za ovu biljku je do 27 stepeni Celzijusovih, pa je podnevni hlad koji pruža severna strana odličan položaj. Zalivaju se umereno, ali uz stalnu vlagu, da listovi ne bi uvenuli. Muškatle je uvek bolje gajiti u manjim saksijama.

Od ostalog saksijskog cveća koje podnose senku, mogu se posaditi lepi jova, begonija, fuksija (mindjušica), lobelija i sve vrste lukovica.

Bršljen važi za otpornu biljku, ali nikada se neće proširiti na neprestano osunčanom prostoru kao što može u senci. Ovo je odličan pokrivač tla. Isto važi i za šimšir i hortenziju, koji će u senci stvoriti lepu ogradu, a na suncu će se sušiti.
Rododendroni, lovor višnja, iberis, devojačko srce, čuvarkuća i mnoge druge biljke vole senku.

Pre nego što se nešto posadi u baštu koja se nalazi na severnoj strani, uvek prvo treba dobro prekopati, izriljati, usitniti i izgrabuljati. Kada je zemlja glinovita, popravlja se dodatkom i mešanjem peska i humusa.

Komentari (0)

Ostavite komentar

PRODAVNICA BR. 1

Maksima Gorkog

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-18h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 3

Stand Magicnog bilja u TC Stadion

 • Zaplanjska 32 (TC Stadion), Beograd

  064/643-30-55
  svim danima 10h-22h
  Pogledajte na mapi ovde

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem