KAKO KAFA UTIČE NA HIPERTENZIJU?

29.04.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 912 | Autor: | 0

U kombinaciji sa pušenjem diže krvni pritisak za više od 10 mm

Ako jutro počinjete šoljicom kafe, i uz to zapalite cigaretu, krvni pritisak ćete podići za najmanje 10mm!

Kofein konzumiraju ljudi širom sveta, u različitim oblicima, a najčešće - u obliku čaja ili kafe. Upravo zbog visokog sadržaja kofeina, kafa je već niz godina predmet naučnih istraživanja. Dok neka istraživanja pokazuju, da kafa ne prouzrokuje povećani krvni pritisak, niti rizik od srčanog ili moždanog udara, druga istraživanja govore suprotno.

Stimulansi, po svojoj definiciji, povećavaju aktivnost centralnog nervnog sistema i zbog toga poboljšavaju našu budnost, koncentraciju i pozornost. Takva povećana aktivnost nervnog sistema može izazvati suženje krvnih sudova, što izaziva rast krvnog pritiska i menja količinu krvi koja prolazi kroz srce.
Istraživanja pokazuju, da kofein zaista deluje kao blagi stimulans i može izazvati suženje krvnih sudova, što rezultuje povećanim krvnim pritiskom.

Međutim, kofein je vrlo blagi stimulans. Prema istraživanjima, konzumiranje 1-2 šolice kafe neznatno povećava krvni pritisak. Osim toga, takvo delovanje kafe nije trajno i prolazi nakon nekoliko sati. To je zbog toga što se kofein, za razliku od cigareta ili alkohola, ne zadržava u telu.

Mnogi ljudi, koji redovno piju kafu, razviju toleranciju na nju i ne doživljavaju promenu pritiska, čak i nakon nekoliko šoljica kafe.

Smatra se, da je za većinu sasvim bezopasno popiti 4 -5 šoljica kafe dnevno, što je ekvivalentno 400 mg kofeina.
Trudnice ne bi smele uzimati više od 300 mg kofeina dnevno.

Sa druge strene kafa i cigarete kombinacija su koja se ne preporučuje.
Iako je kafa sama po sebi vrlo blag stimulans, u kombinaciji sa cigaretama ona može podići krvni pritisak za više od 10 mm Hg u roku od par sati.
Konzumiranje kafe u kombinaciji sa pušenjem i stresom može znatno uticati na krvni pritisak i sa vremenom prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem