5 PRAVILA ZA BAŠTOVANE POČETNIKE

18.04.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 538 | Autor: | 0

Šta morate da znate ako započinjete avanturu baštovanstva

Ako ste ovog proleća odlučili da se posvetite svojoj bašti, jer slobodnog vremena imate na pretek, važno je da sledite ovih pet pravila.

1. Ispitajte pH zemlje
Da biste osigurali da je tlo dovoljno zdravo za održavanje biljaka, koristite kućni set za merenje pH zemlje. Razno voće i povrće može podneti različite nivoe pH. Samo 6,5 do 7 pH (osim patlidžana i krompira). Takođe je važno testirati ove tri hranjive materije: azot, kalijum i fosfor. Ako test daje loše rezultate, moraćete da potrošite neko vreme da nadoknadite nedostatke.

2 Uzdignute leje sa povrćem
Ako želite da što pre uspete kao baštovani početnici - investirajte u uzdignute leje. Imaćete veću kontrolu nad tlom, kao i jednostavnije suzbijanje korova i štetočine. One su od velike pomoći kada je u pitanju odvajanje biljaka prema njihovim potrebama. U uzdignutim lejama možete uzgajati različite setove biljaka, sve grupisane u zasebne delove. Biljke brže rastu i sezona uzgajanja duže traje. Ovaj efekat je naročito vidljiv godinu do dve nakon podizanja leje. Osim toga, razloženi delovi biljaka pretvaraju se u hranljive materije, tako da dodatno đubrenje nije potrebno.

3.Koristite organski kompost
Kompost je organski materijal koji se može dodati u baštu kako bi se biljkama pomoglo da rastu. To može biti bilo šta, od ljuske jajeta, vrećica čaja i kafe do pepela i drugih ostataka. Dodavanje ovih stvari u tlo pomaže zadržavanju vlage, borbi protiv štetočina i bolesti i podstiče dobar rast bakterija.

4.Rotacija useva
Sadnja pažljivo izabaranih biljaka jedne pored druge obezbeđuje najbolju upotrebu prostora, snabdeva biljke hranjivim materijama i odbija štetočine. Neke vrste cvetaju kad se zasade blizu, dok druge zapravo mogu inhibirati međusobni rast. Na primer, paradajz daje veće prinose (i drži podalje komarce i muve) kada koegzistira sa bosiljkom. Ostali saveznici paradajza uključuju špargle, šargarepe, celer, luk, zelenu salatu, peršun i spanać. Što se neprijatelja tiče - držite paradajz podalje od kupusa, repe, kukuruza, komorača, krompira i ruzmarina.

5. Potreba alat
Možete brzo ući u veliku zbrku bez pravog alata. Neke od potrebnih stvari su vodootporne rukavice, sekači, makaze za travu, vrtne vuljuške, ručna lopata, motika, crevo sa podesivom mlaznicom, kanta za navodnjavanje i kolica. Sve ćete upotpuniti vremenom, kada krenete da sadite nova stabla, grmlje i uzgajate druge biljke.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-18h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-17h
  subotom i nedeljom centar ne radi
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem