IMUNOTERAPIJOM PROTIV KORONE

24.03.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 302 | Autor: | 0

U krvnom serumu izlečenih od COVID-19 se nalaze antitela koja bi mogla da suzbiju koronavirus

U krvnom serumu izlečenih od covid-19 se nalaze antitela koja bi mogla da suzbiju koronavirus. Paralelno teku dve vrste istraživanja – razvoj vakcine i rad na krvnom serumu – iz krvi pacijenata koji su preležali infekciju. U njihovoj krvi nalazi se mnoštvo različitih antitela koja bi mogla da suzbiju koronavirus.

Ako se antitela izdvojena iz krvi onih koji su preležali korona-infekciju izoluju i očiste, stvara se „pasivna imunizacija“.To ne deluje kao vakcinisanje, jer antitela nije proizveo organizam vakcinisane osobe. Ovom metodom je slavni nemački imunolog Fon Bering pre 100 godina spasao hiljade života.
Prednost je jasna: telo ne mora da troši vreme na stvaranje antitela, već dobija direktno podesna antitela koja mogu da se bore protiv izazivača bolesti.

Terapija krvnim serumom primenjena je i 2014. kada je došlo do epidemije ebole. Četiri godine kasnije, kada je ebola počela da se širi u Demokratskoj Republici Kongu, medikament dobijen iz krvnog seruma sprečio je širenje virusa na druge telesne ćelije i stopa smrtnosti je smanjena za oko 30 odsto.
Tako naučnici iz čitavog sveta u borbi protiv koronavirusa ispituju primene iste metode. Još u februaru je u Šangaju u te svrhe otvorena specijalna klinika za serumsku terapiju.

U Japanu, proizvođač lekova Takeda hoće da iz krvne plazme pacijenata koji su ozdravili spravi mešavinu antitela koju su nazvali TAK-888. To bi bio nov medikament protiv koronavirusa.
Takeda već primenjuje medikament zvani IVIG (intravenozni imunoglobulin) u terapiji pacijenata sa smetnjama imunog sistema. To dosta obećava, jer se medikament sastoji od najrazličitijih, već pročišćenih, antitela. Naučnici tako ne moraju da troše mnogo vremena i novca da bu ustanovili koja antitela najbolje suzbijaju koronu. Umesto toga, virus se suočava sa čitavom paletom antitela.
Upotreba tog medikamenta je efikasna, jer su potrebne samo manje količine, sigurnija je, jer se ne prenose drugi virusi, i štedi vreme. Jer, medikament je već u upotrebi tako da nisu potrebna nova testiranja i on bi mogao da se upotrebi i preventivno i terapeutski.

Kalifornijski takmac Vir farmasjutikals sledi sličnu logiku: ovaj koncern trenutno ispituje da li antitela dobijena 2003. iz krvnog seruma nekada obolelih od SARS-a mogu da neutralizuju i srodni SARS-CoV-2. Pri tome ova firma tesno sarađuje sa kineskim preduzećem Vu Ši bajolodžiks.

Traženje leka i vakcine se odvijaju paralelno. Jedna brza terapija na bazi krvnog seruma mogla bi da bude korisna u tretmanu pacijenata kojima preti poseban rizik, dakle, starijih bolesnih osoba. Takav medikament sa antitelima bi mogao da stigne do većeg broja pacijenata jer može da se proizvede dosta brzo.
Ali da bi se zaista usporilo prenošenje novog virusa, potrebna je vakcina, na čijem razvoju se trenutno intenzivno radi.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 10h-14h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem