ENZIMI ZA BOLJE VARENJE KRIJU SE U HRANI

24.03.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 463 | Autor: | 0

Rešavaju probleme sa varenjem: ananas, banana, avokado, kivi, med, kefir, đubmir i kiseli kupus

Ako vam nedostaje energije ili se borite sa probavnim bolestima kao što su nadutost, konstipacija, dijareja, kiselina, grčevi nakon jela, ili GERD, možda nemate dovoljno digestivnih enzima.

Srećom, problem ponekad možete rešiti bez kupovinih preparata. U tome vam mogu pomoći ananas, banana, avokado, kivi, med, kefir, đubmir i kiseli kupus.

1. Ananas
Čitav ananas je pun enzima, čak i stabljika. Ananas sadrži bromelain, enzim koji uključuje peroksidazu, kiselinsku fosfatazu, cistein proteinaze i proteolitičke (proteinske digestive) enzime.

Bromelain razbija proteine u amino-kiseline, a istraživanja ukazuju da može da pomogne kardiovaskularnom, respiratornom, koštanom i zdravlju organa za varenje.

2. Avokado
Avokado sadrži lipazu, enzim koji razgrađuje dijetetske masnoće. Iako se lipaza prirodno proizvodi u organizmu, studije ukazuju da jedenje avokada ili uzimanje dodatka lipaze pomaže pri probavi obroka sa visokim procentom masti.
Takođe može vam pomoći da se osećate manje naduto. Kao bonus, avokado podržava imuni sistem, posebno kod osoba sa celijakijom ili intolerancijom na gluten!

3. Kivi
Kivi sadrži aktinidin, enzim cistein proteaze koji pomaže u varenju proteina. Aktinidin povećava brzinu kojom tanko crevo apsorbuje protein.
Istraživanja su pokazala da kivi, iako pomaže u probavi, takođe sprečava nadimanje i neprijatan osećaj koji ga prati.

4. Banane
Banane sadrže amilazu i glukozidazu. Ovi enzimi razgrađuju ugljene hidrate kao što su krompir i testenina i razbijaju ih u lako svarljive jednostavne šećere. Banane takođe osiguravaju dijetalna vlakna koja podržavaju probavu i bakterije u crevima.
U jednoj studiji, ljudi koji su jeli dve banane dnevno bili su manje naduti od onih koji ih nisu jeli.

5. Med
Med sadrži širok spektar digestivnih enzima, uključujući dijastazu, amilazu, invertazu i proteazu.
Dijastaza pomaže u probavi skroba, amilaza razbija skrob u šećere, invertaza razbija saharozu, a proteaza razgrađuje proteine u amino-kiseline.

6. Kefir
Kefir, napitak sličan jogurtu, može da osigura enzime lipaze, proteaze i laktaze. Kefir je najbolji kada je napravljen od kozjeg ili kokosovog mleka.
Kefir može da pomogne kod intolerancije na laktozu i sadrži zdrave probiotike koji poboljšavaju opšte zdravlje creva a može da smanji i nadutost.

7. Kiseli kupus
Kiseli kupus - sirovi, iseckani, fermentisani kupus - jedna je od najzdravijih fermentisanih namirnica bogatih enzimima. Sadrži različite enzime i bakterije mlečne kiseline Lactobacillus plantarum.
Ove probiotičke bakterije mogu da ublaže mnoge digestivne tegobe. Imajte na umu da će kuvanje kiselog kupusa smanjiti njegovu efikasnost.

8. Đumbir
Đumbir sadrži enzim zingibain koji vari proteine i koji ovom korenu omogućava da se bori protiv mučnine.
Đumbir takođe pomaže da se želudac oporavi i brže vari hranu kroz probavni sistem.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem